Meteo 06/05/2018

Els embassaments de les conques internes ja superen el 80% de la seva capacitat

Aquest inici d'any tan plujós que estem tenint ha fet acabar amb la sequera

Marc Gassó
2 min
Riera de Santa Coloma de Farners, aquest matí / JAUME MOS

BarcelonaDesprés de venir d'anys molt secs pluviomètricament parlant, especialment el 2015 i el 2016, en què fins i tot en alguns indrets no es va arribar ni a la meitat de les mitjanes de precipitació anual i les conques internes van patir les seves conseqüències, arribant a fregar el 40% de la seva capacitat, el 2018 ha començat molt fort a nivell de precipitacions i, de fet, s'està convertint en un dels millors inicis d'any a nivell pluviomètric. En el cas de molts observatoris catalans és el segon o tercer millor any des que es registren dades, com és el cas de l'Observatori Fabra, que registra dades des del 1914.

Aquest fet s'ha vist reflectit en l'augment dels embassaments i la gran majoria, com s'aprecia a continuació, ja han sortit del que era a principis d'any una situació molt preocupant. A continuació us mostrem tres gràfics dels principals embassaments catalans que recullen gran part de l'aigua o neu precipitada al Pirineu.

Gràfic de l'evolució de l'embassament de Susqueda des de principis d'any / ACA
Gràfic de l'evolució de l'embassament de la Llosa del Cavall des de principis d'any / ACA
Gràfic de l'evolució de l'embassament de la Baells des de principis d'any / ACA

Com es pot veure, en els tres embassaments s'aprecia un clar ascens a partir del mes de març. En el cas de la Baells s'ha passat del voltant del 50% al 100% de la seva capacitat en només dos mesos, obrint comportes la mateixa setmana passada. Quant a la Llosa del Cavall, s'ha passat del 45% a principis de febrer al 80% actual. En l'últim cas, el de Susqueda, també cal remarcar que és un dels embassaments més grans de les conques internes, i encara sorprèn més que hagi passat del 48% a finals de març al 90% actual en poc més d'un mes, sens dubte una gran notícia.

Val a dir, però, que la gran majoria de les precipitacions al Pirineu curiosament es van donar a partir de finals de gener, febrer i març, tot i que en aquests períodes els embassaments gairebé no notaven l'ascens perquè la gran majoria d'aquestes precipitacions eren en forma de neu. D'aquí ve que hagi sigut els mesos d'abril i maig quan s'ha notat un clar augment a l'hora de desfer-se la neu.

També cal destacar alguns dels registres acumulats al Pirineu i Prepirineu oriental en aquests cinc mesos, realment sorprenents amb més de 500 l/m(2 )en tots els casos de les estacions d'esquí del Pirineu oriental, com és el cas de les estacions d'esquí de La Molina, Port del Comte, Tuixent-La Vansa i Vallter 2000, zones que aporten aigua directe a la Baells i la Llosa del Cavall i Susqueda.

De cara als pròxims mesos sembla que els models estacionals preveuen uns mesos de maig i juny força plujosos. Així doncs, això ens fa pensar que podríem arribar a l'estiu amb unes reserves d'aigua més que satisfactòries.

stats