Meteo 13/04/2020

Un episodi de tornados escombra el sud dels Estats Units

El balanç provisional és de 19 morts i milers de cases afectades

Oriol Rodríguez
2 min
Les destrosses fetes pel tornado de Monroe (Louisiana)

BarcelonaSi ahir parlàvem de la pedregada que va afectar Del Rio (Texas), amb pedres de 7 a 10 centímetres de diàmetre, avui cal fer-ho de tornados. Les tempestes severes han guanyat terreny i han escombrat el sud dels Estats Units, on han provocat estralls en diverses poblacions d'estats com Texas, Louisiana, Mississipí, Geòrgia i Tennessee.

Al llarg de les últimes hores s'han vist diversos tornados. El primer de tots es va produir a Monroe (Louisiana) i va afectar més de 300 cases i altres edificis. L'aeroport també el va patir i, segons les primeres valoracions, s'estima en més de 25 milions de dòlars els danys ocasionats pel fibló a les instal·lacions.

Amb el pas de les hores els tornados s'han anat repetint en altres poblacions. El més intens de tots ha tingut lloc a Soso (Mississipí) i hauria tingut una amplada al voltant d'un quilòmetre i mig. Sembla que hauria sigut d'intensitat EF4 o EF5 (segons l'escala de Fujita millorada, que va de 0 a 5), amb vents superiors als 270 km/h, tot i que caldrà analitzar-ho amb detall. En cas que finalment es confirmi que ha sigut un EF5, seria el primer cas registrat des del 20 de maig del 2013. El balanç provisional ja és de 19 morts i diversos ferits per les tempestes.

Les imatges de radar, les grans aliades dels meteoròlegs

Els meteoròlegs, els caçadors de tempestes i la població en general segueixen amb molta atenció les imatges de radar per conèixer on se situen en cada moment les tempestes més intenses i que tenen potencial per produir tornados. Les imatges que hi ha a continuació corresponen a la tempesta que ha acabat formant el fibló de Soso (Mississipí).

Imatge de radar de la tempesta que ha generat el tornado de Soso (Mississipí). A l'esquerra, la reflectivitat, i a la dreta, la velocitat radial.

La imatge de l'esquerra correspon a la reflectivitat, que indica on hi ha precipitació i amb quina intensitat està plovent. Com les imatges de radar del Servei Meteorològic de Catalunya que sovint mostrem, denota que hi ha rotació.

La imatge de la dreta mostra la velocitat radial, és a dir, la velocitat a què una gota d'aigua s'acosta o s'allunya del radar. Els colors freds indiquen que els blancs s'acosten al radar, mentre que els colors càlids marquen que se n'allunyen. Sabent que en aquest cas el radar meteorològic se situaria a dalt a l'esquerra del mapa, el que es pot interpretar d'aquesta imatge és que la tempesta està girant, i que ho fa en el sentit contrari a les agulles del rellotge (ho hem indicat amb dues fletxes blanques).

Quan apareixen aquestes dues característiques, salten totes les alarmes davant la possibilitat imminent que es pugui formar un tornado. D'aquesta manera la població té uns minuts de marge per buscar refugi.

stats