Un nou mètode estadístic mostra que hi haurà un clar augment de fenòmens meteorològics severs a Europa

Els episodis de fenòmens meteorològics severs seran més freqüents a Europa

Els investigadors de la Universitat Ludwig-Maximilians de Munic (LMU) i el Centre Aeroespacial Alemany (DLR) han desenvolupat un nou mètode estadístic per investigar tendències de tempestes i fenòmens meteorològics severs a Europa. Anja Rädler, la principal desenvolupadora d'aquest mètode, anomenat AR-CHaMo, diu que "ara es poden valorar els canvis en la freqüència de fenòmens severs utilitzant models climàtics".

Per fer-ho, la probabilitat de llamps i temps sever es determina en funció de paràmetres com la inestabilitat, la humitat, el cisallament (diferents direccions del vent en diferents capes atmosfèriques) i observacions meteorològiques de la base de dades europea de temps sever (ESSL).

En un article de la 'Revista de Meteorologia Aplicada i Climatologia', s'explica amb detall el desenvolupament d'aquest mètode i es presenten tendències de nombres de llamps des del 1979. La base d'aquestes projeccions és un model numèric que simula el temps passat des del 1979. En el cas de Catalunya, el nombre mitjà anual previst d'esdeveniments meteorològics severs també té tendència a augmentar considerablement durant els pròxims anys, gairebé doblant-ne el nombre, de dos a quatre episodis de fenòmens severs a l'any.

El perquè d'aquest increment

Per descomptat, és interessant saber quina és la raó de l'augment. Segons Anja Rädler, "el factor impulsor és l'augment de la humitat pròxima a la superfície terrestre". "Això és el que esperem que passi quan les temperatures augmentin, ja que l'aire més càlid pot contenir més humitat". De fet, la temperatura ha pujat exponencialment des del 1979 a causa de l'augment incontrolat de CO2 de l'atmosfera.

Durant els pròxims anys, aquests nous mètodes estadístics serviran per esbrinar que passarà en un futur. Els primers resultats publicats per l'equip de l'ESSL el 2017 suggereixen que l'augment de la humitat continuarà i crearà més situacions favorables a tempestes severes durant el segle XXI. Usant el nou mètode AR-CHaMo, l'equip d'investigació alemany podrà fer una estimació de l'increment que tindran els fenòmens severs en un futur, i també s'hauran de tenir en compte diferents escenaris de canvi climàtic.