Meteo 21/05/2016

Un estiu amb més mosquits de l'habitual?

Contràriament al que podríem pensar a priori, les condicions meteorològiques actuals tindran poca influència en la població futura de mosquits

Manel Cascante
3 min
El mosquit tigre és ja 'un clàssic' a molts punts del país durant l'estiu

BarcelonaRelació amb la meteorologia

Els mosquits necessiten l'aigua per criar. Això ens podria fer suposar, d'entrada, que les pluges de les darreres setmanes poden haver creat més punts òptims per a aquesta funció i fer que al llarg de la temporada d'estiu n'hi hagi més que en altres anys.

Roger Eritja, biòleg entomòleg del servei de control de mosquits del Baix Llobregat, destaca que "les condicions meteorològiques no influenciaran gaire la seva dinàmica poblacional". Afegeix que "les precipitacions tenen poca influència sobre el mosquit tigre, només en àmbits molt concrets".

Eritja apunta que el temps que tinguem ara no influenciarà els mosquits en el futur. El seu potencial reproductor és enorme i compensa el fet que puguin iniciar-se molts o pocs mosquits des de la hivernació. Al llarg de la temporada el seu nombre dependrà de l'aigua disponible en cada moment, i la seva activitat de les temperatures d'aquell moment.

Apareixen cada any amb la calor

Aquest cap de setmana, coincidint amb una pujada més evident i sobtada de les temperatures, es comencen a fer visibles de forma més general els primers mosquits de la temporada. El cert és que els mosquits, normalment, es veuen beneficiats per la calor, un fet que implica que surtin de la fase d'hivernació i es mostrin especialment actius.

El mosquit tigre

De mosquits n'hi ha de diverses espècies. Segons el servei de control de mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, només en aquesta comarca se'n troben 19, distribuïdes en set gèneres. Entre elles cal destacar el mosquit tigre ('Aedes albopictus'). Aquesta espècie va arribar a Espanya l'any 2004 procedent de l'Àsia, on vivia en forats inundats dels troncs dels arbres. Actualment s'estén per força sectors de Catalunya, sobretot de l'entorn metropolità i en zones pròximes al litoral i el prelitoral.

Les femelles dels mosquits són les úniques que ens piquen, i ho fan per obtenir la sang que necessiten com a aliment per tal de pondre els ous. La sang –que obtenen de vertebrats– suposa una aportació suplementària de proteïnes per a la maduració dels ous. Els mascles, en canvi, s'alimenten només del nèctar de les flors.

Una sola picada d'una femella és suficient per tal que es generin a posteriori uns 80 nous mosquits. El mosquit tigre és una espècie que vola molt poc, normalment no solen viatjar més de 400 metres des del punt on neixen, motiu que pot implicar que puguin assolir densitats destacables en un punt en concret, però no fer-ho a pocs centenars de metres. D'aquí rau la importància d'eliminar i evitar tenir recipients que puguin acumular aigua en jardins, terrasses o balcons.

Una apli gratuïta per fer seguiment dels mosquits

Mosquito Alert és una aplicació de mòbil que actua com a plataforma ciutadana per tal d'investigar i controlar els mosquits transmissors de malalties globals. Permet al públic fotografiar els mosquits i enviar les imatges per tal que els experts els identifiquin. L'aplicació compta amb la col·laboració de La Caixa.

Aquest sistema d'alerta ciutadà fa seguiment del mosquit tigre i del mosquit de la febre groga ('Aedes aegypti'). Aquest segon va estar present a Espanya entre els anys 1700 i 1930, ja que fou introduït des de les Amèriques. L'insecte, d'origen africà, és vector d'algunes malalties com la febre groga, el dengue, el chikungunya o el virus de Zika. Viu en entorns urbans i cria en tot tipus d'ambients que tinguin aigua estancada.

Actualment ni a Catalunya ni a Espanya no s'han detectat poblacions del mosquit de la febre groga, per bé que és molt necessari de fer-ne seguiment, ja que es tem que podria arribar a Europa a causa de la globalització i l'augment de la temperatura planetària.

stats