La inestabilitat anirà a més al llarg del cap de setmana

Aquest dissabte serà tranquil però de cara a diumenge esperem un brusc canvi de temps

Aquest primer cap de setmana d’octubre comença amb un temps força estable en general i amb bonança, però segurament l’acabarem amb un ambient de tardor més avançada i també amb ruixats. Després d’unes setmanes de tranquil·litat, tornarem a regar diversos indrets del país.

Durant la jornada d’avui dissabte no esperem gaires complicacions meteorològiques. S’espera una jornada altra cop assolellada, com la de divendres, amb ambient càlid al centre del dia, molts valors encara per sobre dels 25 ºC, però amb alguns matisos. A mesura que vagi avançant el matí, ja notarem petits indicis de canvi de temps.

Els vents començaran a canviar de direcció i seran de sud i sud-oest. Això farà que la nuvolositat de tipus baix augmenti al litoral, amb un ambient ja més humit. Cap a punts del litoral de la Costa Daurada i el Camp de Tarragona la nuvolositat podria ser més compacta i fins i tot no es descartaria alguna gotellada. A la resta d’indrets seguiria fent sol, amb un ambient agradable.

Al llarg de diumenge s’acabarà la bonança i l’estabilitat de les últimes jornades. Durant la matinada i el matí ens arribarà un primer front de l’Atlàntic que podria deixar algunes tempestes al Pirineu i el Prepirineu principalment, amb una primera davallada termomètrica en aquests sectors. Aquest front serà l’encarregat també de reactivar alguns ruixats i tempestes a les comarques de Girona i Barcelona. Puntualment podrien ser fortes durant les primeres hores del matí de diumenge, però amb tendència a desaparèixer durant el mateix matí.

El mestral i la tramuntana tornaran a reactivar-se als dos extrems del país i netejaran la nuvolositat. Per tant, a les comarques de Lleida i Tarragona no s’assabentaran del pas d’aquesta primera línia frontal.

Durant el migdia podria ser el moment amb més sol de diumenge a les comarques de Barcelona i Girona. De cara a primeres hores de la tarda, i especialment ja cap al vespre, una bossa freda en alçada provinent de França se’ns situarà sobre la vertical de Catalunya. Aquest fet provocarà probablement una nova davallada dels termòmetres i una nova inestabilització de l’atmosfera, amb l’aparició de més ruixats i tempestes que afectarien més indrets del país.

Cal seguir de molt a prop les diferents actualitzacions dels models meteorològics. La bossa d’aire fred que ens afectarà és dimensions reduïdes, i petits moviments erràtics no calculats amb antelació pels models poden fer canviar substancialment el pronòstic de diumenge i també en dies posteriors. Sembla que fins ben bé dimarts o dimecres podríem tenir la bossa freda ben a prop.