El mes de març ha sigut plenament hivernal

Aquest mes de març ha destacat pel superàvit de precipitacions i temperatures inferiors a la mitjana

Som a començaments d'un mes d'abril que com ahir comentàvem podria ser més plujós del que és normal. Pel que fa al març, hem de dir que encara falta que surtin els informes mensuals del Servei Meteorològic de Catalunya, però observant les dades dels diferents observatoris meteorològics, ja podem avançar que molt probablement acabarà sortint un març lleugerament més fred del que és normal a gran part de Catalunya i més plujós en algunes zones centrals del país. Tanmateix, a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i a zones de la Costa Brava, les situacions que hem tingut no han sigut gaire propícies. Per tant, en aquestes zones, és molt probable que acabin sortint amb dèficits de precipitació.

A continuació, us mostrem dues taules amb diferents observatoris meteorològics, que ens permeten veure certes curiositats d'aquest mes de març.

Primerament, en aquesta taula mostrem els dies en què aquests observatoris escollits han baixat del valor de 5 ºC. Podem veure que la majoria d'observatoris de l'interior han baixat per sota dels 5 ºC més de 15 dies i, fins i tot, en indrets de la costa com Roses, Amposta i Tarragona han baixat d'aquesta marca uns quants dies, un fet no gaire usual en un mes de març. Tant és així que fins i tot al centre de Barcelona, que a vegades en tot l'hivern ja costa baixar d'aquest valor, s'hi va arribar a baixar el dia 20 de març, el mateix dia que es van acumular 12 centímetres de neu a l'Observatori Fabra, que es va convertir en la segona nevada més abundant i tardana a l'Observatori.

Tot seguit, mostrem també els dies en què aquests mateixos observatoris no han superat la marca dels 20 ºC. Aquest valor és un valor que se supera amb una certa facilitat especialment durant la segona quinzena d'aquest mes a força indrets del litoral, prelitoral i, fins i tot, zones de l'interior. Enguany podem veure com la gran majoria dels observatoris escollits a la taula i repartits en diverses zones del territori tenen valors inferiors als 20 ºC durant pràcticament tot el mes. Per tant, és una dada més que ens denota les temperatures força inferiors que hem tingut aquest mes de març a gairebé tot el país.

L'últim dia de març també va ser notícia

Aquest dissabte, 31 de Març, es van batre rècords de ratxes màximes de vent en diferents observatoris de la meitat sud del país.

Els 109 km/h que es van registrar a Constantí és la ratxa més forta dels últims 10 anys en aquest observatori. A l'Espluga de Francolí es va arribar a 98 km/h i també va ser la ratxa més forta des del famós 24 de gener del 2009, quan es van superar els 120 km/h i el temporal de vent va acabar deixant víctimes mortals a Catalunya. I també la ciutat de Tarragona, amb 91 km/h, es va convertir en rècord des que hi ha dades (els últims nou anys).