Meteo 03/02/2019

El gener ha estat sec i amb moltes hores de sol a la costa

Per primer cop en gairebé un any diverses comarques han tingut temperatures per sota del normal

Oriol Rodríguez / Miquel Bernis
2 min
Tant per cent de la precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica

BarcelonaAquest mes de gener ha estat molt sec en general, seguint una dinàmica que es va començar a dibuixar ja el desembre. Després d'un 2018 molt plujós, les últimes setmanes s'ha estroncat en general la ratxa de precipitacions, fins al punt que en moltes comarques aqust últims mes ha plogut menys de la meitat del que sol fer-ho en un gener normal. Només al Pirineu hi ha hagut precipitacions abundants les darreres setmanes.

La major part de les precipitacions han quedat concentrades a l'extrem nord del país. De fet, això queda perfectament representat en el mapa de la precipitació mensual elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Precipitació acumulada aquest mes de gener

Es pot observar que en general s'han acumulat quantitats de 5 a 40 l/m2. Tot i això, en llocs de les comarques de Tarragona hi ha molts indrets on ni tan sols s'han recollit 5 l/m2 des que va començar l'any. En canvi, a l'extrem nord del Pirineu les successives nevades han deixat acumulacions de precipitació que, en el cas de Certascan (2.400 m), han arribat a 255 l/m2. Per tant, en conjunt ha sigut un gener més sec de l'habitual.

Pel que fa a la temperatura, aquest mes passat ha sigut normal o una mica més fred del compte. En diverses comarques aquest ha estat el primer mes més fred del normal des del febrer o el març de de l'any passat.

Per exemple a Lleida la mitjana d'aquest gener ha estat sis dècimes de grau inferior a la mitjana del període 1971-2000, segons càlculs de la secció meteorològica de l'ARA. Des del març no es donava aquesta circumstància. També a l'aeroport de Reus i al de Girona aquest mes ha estat el primer mes més fred del normal des del febrer de 2018.

Al Pirineu i a les planes i fondalades interiors hi ha hagut una anomalia de -0,5 a -2 ºC. Tan sols en algunes zones elevades del prelitoral i del Prepirineu la temperatura mitjana d'aquest mes passat ha quedat lleugerament per damunt de la mitjana climàtica.

Diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica

Un altre fet curiós del mes ha estat la gran quantitat d'hores de sol que ha tingut en punts de la costa i del prelitoral. Per exemple l'Observatori Fabra ha tingut el quart gener amb més hores de sol des de 1968. En total hi ha hagut 216 hores de sol a l'observatori del Tibidabo, gairebé 7 per dia. Aquesta mateixa dinàmica s'ha repetit en moltes comarques de la costa i del prelitoral, on hi ha hagut fins a més d'un 20% d'hores de sol del normal en algun cas. En canvi al Pirineu el gener ha estat més gris del que sol ser-ho.

Anomalia d'hores de sol respecte la mitjana / METEOCAT
stats