El nord-est d'Itàlia i el nord dels Balcans, en alerta màxima per temps sever

Aquest diumenge s'esperen tempestes molt violentes acompanyades de pedra i fortes ratxes de vent

Així com nosaltres estem tenint un inici d'estiu tranquil i càlid, la inestabilitat s'està manifestant en el seu màxim exponent a l'est del Mediterrani. A finals de juny, les tempestes ja van ser notícia al nord d'Itàlia, amb pedres de la mida d'una pilota de tenis a Torí, Milà i Mòdena, entre altres indrets. En aquest cas, la situació actual produirà els màxims nivells d'inestabilitat una mica més a l'est que a finals de juny, i afectarà el nord-est d'Itàlia, però principalment Eslovènia, el nord de Sèrbia, Bòsnia i Croàcia.

Els serveis de meteorologia de tots aquests estats ja estan alertant altre cop de la severitat de l'episodi, amb pedres de fins a 10 cm de diàmetre degut als paràmetres d'inestabilitat que hi haurà. No es descarta, fins i tot, l'aparició d'alguns tornados.

El model Estofex,  elaborat per diferents meteoròlegs europeus i que és un referent a l'hora de detectar fenòmens severs a Europa, torna a alertar d'un nivell 3 sobre 3 –màxima severitat– en aquestes regions. És poc habitual tenir nivell 3 sobre 3 en un mateix sector en només dues setmanes de diferència. Això demostra la perillositat de l'episodi.

En definitiva, tot fa pensar que de aquesta mateixa tarda de diumenge i els dies posteriors ens aniran arribant imatges de pedregades, ventades i grans tempestes d'aquestes regions de l'Europa Central. Esperem que no hàgim de lamentar víctimes mortals.