Meteo 04/11/2019

L'octubre ha sigut molt plujós, però no a tot arreu

El mes s'ha acabat amb temperatures més de dos graus superiors a la mitjana

Miquel Bernis
2 min
Acumulacions de precipitació d'aquest mes d'octubre / METEOCAT

BarcelonaEl fatídic temporal de llevant de fa dues setmanes ha comportat que en moltes comarques aquest mes d'octubre hi hagi plogut molt més que la mitjana. En força comarques les precipitacions han més que doblat la mitjana climàtica del mes, però no a tot arreu hi ha plogut amb tantes ganes. Alguns sectors del Garraf, el Baix Penedès i també alguns indrets de la Selva i el Montsià han rebut menys pluja de l'esperada per ser l'octubre, segons dades del butlletí mensual del Meteocat.

D'entre les precipitacions més abundants del mes destaquen els 306 l/m2 caiguts a Prades, la majoria dels quals, 287, van descarregar en un sol dia. També els 245 l/m2 d'Espot (cota 2.500), els 230 d'Ulldemolins, els 221 de Torroella de Fluvià i els 207 de Torroella de Montgrí.

Tant per cent de pluja acumulada respecte la mitjana / METEOCAT

En el conjunt de Catalunya, el 22 d’octubre va ser el dia més plujós de les últimes dècades: un 25% de les estacions automàtiques del Meteocat van superar els 100 mm al llarg del dia, i 5 de les 20 estacions amb més de 25 anys de dades van superar el dia més plujós de la seva sèrie (Vinyols i els Arcs, el Poal, Amposta, Vallfogona de Balaguer i la Granadella).

Respecte a la temperatura, l'octubre ha sigut poc fred en general. A la majoria de comarques les mitjanes s'han situat per sobre de les previstes, i només al pla de Lleida l'octubre ha sigut tèrmicament normal. Al centre de Barcelona l'anomalia de temperatura ha sigut de 2,8 graus, a Gurb de 2,7, al pantà de Darnius de 2,5 i a Vic de 2,5, sempre respecte la mitjana d'octubre del període climàtic de referència 1961-1990.

Diferència entre la temperatura mitjana de l'octubre i el valor climàtic / METEOCAT

Algunes dades obtingudes per l'ARA també són testimoni que el fred enguany arriba molt tard. L'Observatori Fabra del Tibidabo encara no ha registrat la primera temperatura de menys de 10 graus de la tardor. És gairebé segur que abans que s'acabi la setmana ja s'haurà produït, però en els més de cent anys de dades de l'observatori només hi ha un any, el 1971, en què el fred va començar a arribar més tard, el 7 de novembre. Indrets com Vic, Lleida i Girona encara no han baixat dels 5 graus, una dada també gairebé insòlita.

stats