Meteo 08/08/2019

Les pluges monsòniques han deixat més de 1.000 l/m2 en una setmana a l'oest de l'Índia

Enguany hi ha zones de l'estat de Maharashtra on s'hi està acumulant un 50% més de pluja del normal

Oriol Rodríguez
2 min
Nens jugant en un bassal d'aigua mentre plou a tocar del mar a Kochi (l'Índia)

BarcelonaL'1 de juny es va donar el tret de sortida a l'època de pluges a l'Índia. Al llarg d'aquest període, gairebé cada dia plou de manera continuada i amb ganes, motiu pel qual s'acumulen grans quantitats de precipitació. El motor de tot plegat és el monsó.

Segons dades del Centre Meteorològic Regional de Mumbai, només durant aquesta primera setmana del mes d'agost algunes poblacions superen amb escreix els 1.000 l/m2. Encapçala el rànquing Mahabaleshwar, una ciutat del districte de Satara situada a poc més de 1.300 metres d'altitud, amb 2.050 l/m2 en tan sols set dies. En aquest indret s'hi han estat acumulant entre 200 i 400 l/m2 diaris des que va començar el mes. També destaquen els 1.290 l/m2 de Trimbakshwar i els 1.070 l/m2 de Lonava. La jornada més plujosa va ser dilluns 5 d'agost. En només 24 hores es van acumular 400 l/m2 a Trimbakshwar i 380 l/m2 a Mahabaleshwar.

Pluja acumulada a Mahabaleshwar, a Trimbakshwar i a Lonava entre l'1 i el 7 d'agost

Ara bé, si s'agafen les dades de tot el període de pluges, des de l'1 de juny fins dimarts, els registres són molt més cridaners. A l'estació meteorològica situada a Tamhini Ghat, en una zona muntanyosa, s'hi han acumulat 5.959 l/m2 en poc més de 2 mesos. També destaquen altres registres superiors als 3.000 l/m2 mesurats en diverses estacions meteorològiques de la zona.

Per fer-nos-en una idea, ho podem comparar amb la precipitació mitjana anual de diverses ciutats de Catalunya. Per exemple, al llarg de tot un any a l'Observatori Fabra s'hi solen acumular 621 l/m2; a l'aeroport de Girona, 728 l/m2; a Lleida, 342 l/m2, a Reus, 500 l/m2, i a Tortosa, 508 l/m2. Per tant, la pluja acumulada a Tamhini Ghat des de l'1 de juny equival a la precipitació que cauria a Lleida en poc menys 17 anys i mig o a Barcelona en gairebé 10 anys. Queda clar que a l'oest de l'Índia juguen en una altra categoria.

Enguany les precipitacions estan sent molt més abundants del que és habitual en algunes zones. Hi ha indrets de l'estat de Goa i del sector més proper a l'oceà de l'estat de Maharashtra on s'ha recollit entre un 50% i un 70% més de pluja del que sol caure al llarg d'aquest període de 9 setmanes, és a dir, entre 500 i 1.100 l/m2 més del compte.

El monsó n'és el responsable

La circulació monsònica que es produeix, en aquest cas, a l'oest de l'Índia està generada pel contrast de temperatura entre la superfície terrestre i el mar. Durant l'estiu, l'aire situat sobre el continent s'escalfa i això produeix moviments ascendents que afavoreixen la formació de núvols. A la vegada, la massa d'aire que hi ha sobre l'oceà, que té un elevat contingut de vapor d'aigua, entra terra endins i alimenta contínuament les nuvolades. Com que aquesta situació s'allarga durant tot l'estiu, durant moltes setmanes plou sense parar i s'acaben acumulant aquestes quantitats tan desmesurades, si les comparem amb els registres als quals estem habituats al Mediterrani.

stats