Les pluges podrien continuar durant el juny

El model preddicció estacional de la NOAA preveu un pròxim mes també humit

Segurament la fresca i els ruixats d'aquests últims dies han fet que més d'un s'hagi recordat de la primavera del 2013, fa cinc anys, quan va arribar a semblar que la calor no arribaria. Fins a Sant Joan la temperatura es va mantenir clarament per sota del que caldria esperar, revetlla inclosa. ¿Podria repetir-se aquell escenari aquest any?

Hem donat un cop d'ull als models de tendències mensuals que publica periòdicament l'agència nord-americana NOAA per entreveure possibles tendències de cara al juny, i l'escenari més probable ara com ara segons aquest model és el d'un mes de juny amb pluges per sobre de les normals en bona part del sud d'Europa i especialment a les regions muntanyoses del Mediterrani occidental. Mentre bona part del centre i del nord d'Europa podrien continuar tenint menys precipitacions del que és normal, a l'arc mediterrani la inestabilitat es mantindria força present. El model de la NOAA, per tant, no entreveu que es trenqui la dinàmica plujosa dels últims mesos; tampoc ho entreveia a l'abril de cara al maig, i el cert és que la previsió s'ha complert.

No és tan clar què passarà amb la temperatura, en aquest cas les tendències més clares es dibuixen a la meitat sud de la Península i al nord d'Àfrica, on sí que es preveu un juny més fresc del que és normal. En tot cas tampoc hi ha opcions clares que la calor forta arribi aviat.

Una altra predicció estacional és la que fa pública el programa europeu Copernicus, que en aquest cas determina quines són les condicions més probables de cara al trimestre següent, en aquest cas juny, juliol i agost. El model del centre europeu de predicció entreveu més possibilitats que aquest trimestre sigui més càlid del que és normal, que no pas que sigui més fresc del que tocaria. Pel que fa a precipitacions, no es dibuixa cap tendència clara els pròxims mesos.

Més continguts de