Les precipitacions del mes de maig no han aconseguit capgirar la situació de falta de pluges

En algunes zones del territori, des de l’1 de gener s’han acumulat menys de 100 l/m2

El mes de maig sol ser força dinàmic, amb tongades de pluges extenses i també de xàfecs o tronades. En moltes comarques és l’últim mes de pluges abans de l’arribada de l’estació més seca de l’any en bona part del país, l’estiu. De mitjana, els registres més destacables se solen registrar al Pirineu oriental, en zones elevades de la resta del Pirineu i del Prepirineu i, en menor mesura, a la serralada prelitoral. En aquests sectors s’hi acostumen a acumular quantitats superiors als 80 l/m ². A la resta del territori els registres mensuals se solen situar entre els 50l/m ² i els 80 l/m ², essent alguns punts de la façana litoral i del pla de Lleida on plou menys.

Aquest any, al llarg del mes hem tingut diverses tongades de pluges, la majoria de les quals han coincidit amb divendres i part del cap de setmana. Les més destacables van ser els dies 3, 17 i 24, amb registres superiors als 20 l/m ² en diverses poblacions.

Al Pirineu i en punts del Prepirineu, de la Catalunya Central i del litoral i prelitoral central el mes ha estat normal o fins i tot més plujós de l'habitual. Destaquen indrets com Núria, amb 162 l/m ², o l’aeroport del Prat i Sant Cugat del Vallès, amb 90 l/m ². En canvi, a la resta ha plogut menys o molt menys del que tocaria. A Amposta han caigut 27 l/m ² (la mitjana volta els 55 l/m ²). A Roses, 34 l/m ² (el normal seria vora 50 l/m ²) i a Arenys de Mar, 41 l/m ² (se n’haurien d’haver acumulat gairebé 55).

Si mirem més enrere, comprovarem com, malgrat aquest últim mes, amb prou feines s’ha recollit la meitat de la precipitació que acostuma a caure entre l’1 de gener i el 31 de maig. Allà on els registres són més pròxims a la mitjana és en zones elevades del Pirineu, sobretot al vessant nord, amb registres que superen els 350 l/m ².

En canvi, fora d’aquest sector, la situació és ben diferent. A la majoria de comarques s’han recollit entre 100 i 200 l/m ², però hi ha punts del litoral i de les Terres de l’Ebre on no s’hi arriba. A Amposta, des que va començar l’any només s’han recollit 49 l/m ². La segueixen, entre d'altres, les ciutats de Tortosa, amb 61 l/m ², Tarragona, amb 70 l/m ², Lleida, amb 79 l/m ², i Mataró, amb 83 l/m ². Encara ha de ploure, i de valent, per aconseguir capgirar la situació actual de manera generalitzada.

Més continguts de