Esquiar a l'estiu: com es preveu la temporada als Alps

El canvi climàtic amenaça les glaceres. Enguany, però, la temporada ha començat amb molta neu

La neu de les cotes més altes del Pirineu s'ha fos a marxes forçades al llarg de les últimes setmanes, coincidint amb l'aproximació de l'estiu. La temporada ha sigut excepcional a casa nostra, però també ha sigut especialment abundant enguany als Alps.

Ara fa uns dies va tornar a nevar amb ganes en alguns sectors d'Àustria. La gran acumulació de neu de l'hivern i la primavera i les nevades tardanes han permès inaugurar amb bones condicions la temporada de neu d'estiu a les glaceres alpines.

La temporada d'esquí a les glaceres, cada cop més curta

Tot i el context de neu d'aquest 2018, convé tenir ben present que l'escalfament global està accelerant la reducció de les glaceres, un fet que ha condicionat, recentment, la durada de la temporada d'esquí d'estiu als Alps.

Els últims anys moltes estacions d'esquí, que enceten la temporada d'estiu a finals de juny, no han pogut mantenir les instal·lacions obertes durant el mes d'agost i s'han vist obligades a tancar entre finals de juliol i principis d'agost.

La calor de l'estiu del 2015 causada per l'arribada de successives onades de calor va afectar especialment les glaceres italianes. L'any passat, en canvi, va ser el torn sobretot de les franceses, que es van veure obligades a tancar al juliol a causa de la ràpida fusió.

On es pot esquiar aquest estiu?

El 23 de juny van estrenar temporada les estacions de Tignes i Les Deux Alpes, a França. Fins a mitjans de juliol es preveu que estigui oberta també la glacera de Val d'Isère.

Suïssa és una destinació clàssica per a aquells que busquen allargar l'època d'esquí durant els mesos de calor sense haver de canviar d'hemisferi, o de continent. La glacera del Matterhorn, a Zermatt, suposa el domini esquiable d'estiu més gran i situat a més altura d'Europa. A la glacera de l'estació de Saas-Fee, pròxima a Zermatt, també es pot practicar l'esquí durant aquesta època.

Àustria disposa igualment de nombroses estacions d'estiu. Cal destacar, per exemple, la glacera d'Hintertux, que com la de Zermmatt sol aguantar habitualment tot l'estiu. També es pot esquiar fins a principis de juliol a Kaprun-Kitzteinhorn, a la zona de Salzburg, o a Mölltaler Gletzcher, entre d'altres.

Als Alps italians destaca una estació on es pot practicar aquest esport: Passo dello Stelvio.

Com serà l'estiu als Alps?

De moment aquest 2018 ha començat amb bon peu pel que fa a la neu, amb acumulacions notables als Alps i sense calor extrema en conjunt.

Les previsions a llarg termini anuncien un estiu amb temperatures pròximes a la normalitat en aquest entorn, o lleugerament més altes del que tocaria sobretot cap a l'est. Les precipitacions també podrien ser inferiors a les normals especialment a Àustria.