Méteo especial: la fresca s'accentuarà a partir de dijous

Aquest dimecres la temperatura repuntarà però no farà tanta calor com el cap de setmana

Aquesta tarda creixeran algunes nuvolades al Pirineu Oriental, però en general aquest dimarts acabarà amb molt de sol. Demà encara farà més sol que avui, però dijous tornarà a ser un dia més variable i mig ennuvolat. A la tarda i vespre és probable que fins i tot s'escapin ruixats sobtats en algunes comarques de Girona i de Barcelona, sobretot al voltant del Montseny, a Osona, a la Selva, al Vallès i al Maresme. Ruixats curts però que podrien ser intensos.

Avui i demà la temperatura mantindrà aquest to fresc a primera hora i amb calor suportable al migdia, però la segona part de la setmana farem un pas més cap a la tardor. A partir de dijous el termòmetre recularà entre 2 i 5 graus més, de manera que de nit ja es baixarà dels 10 graus en molts indrets del Pirineu; el termòmetre s'acostarà a aquest valor a la Catalunya Central, i a la costa hi pot haver fins i tot mínimes per sota dels 15. Són unes temperatures notablement baixes per ser principis de setembre.

No hi ha indicis que la temperatura hagi de repuntar clarament en l'inici de la setmana que ve, però sí que podria fer-ho a partir de l'11 de setembre, tot i que la incertesa en els pronòstics a partir d'aquí ja és alta.

Pel que fa a l'estat del cel en general després dels xàfecs de dijous, el temps tornaria a ser més estable i assolellat, però és possible que el cap de setmana a la costa hi vagin apareixent ruixats aïllats i intensos de nit o a primera hora, uns xàfecs puntuals que no evitaran que durant moltes hores del dia el sol predomini.

Dijous la tramuntana bufarà amb ganes a l'Empordà, fins i tot al sud del cap de Begur. El vent no serà fort però sí insistent durant el cap de setmana. En menor mesura el mestral també bufarà moderat a les Terres de l'Ebre. Tot plegat contribuirà a augmentar la sensació de fresca.

Aquesta passada nit una sèrie de petits aiguats molt estàtics i intensos van fer baixar les rieres amb força ahir a la nit en diferents punts del litoral central. Els xàfecs van començar a l'extrem sud del Maresme i a poc a poc es van anar desplaçant i regenerant més cap al sud, fins a arribar al Garraf.

Els aiguats han estat tan locals que, mentre que a l'aeroport del Prat hi han caigut 73 l/m2 aquesta nit, 52 en només una hora, en una zona agrària dins del mateix terme municipal no s'ha passat d'1 l/m2. Als afores de Sitges, ja dins del Parc Natural del Garraf, hi han caigut 63 l/m2 en només una hora, mentre que a Begues, també dins dels límits del Parc Natural, no hi ha caigut ni una gota.

Com serà el temps del mes de setembre?

Entre els aiguats més abundants que s'han registrat destaquem (en l/m2):

  • Aeroport del Prat, 73
  • Sitges (PN del Garraf), 62
  • Vilanova i la Geltrú, 52
  • Viladecans, 42
  • Barcelona (Raval), 23
  • Badalona (Museu), 16

Les fortes pluges han obligat Protecció Civil a activar la prealerta del Pla Inuncat de nit, un avís que s'ha desactivat de matinada. El telèfon 112 va rebre 110 trucades relacionades amb la pluja ahir a la nit, la majoria provinents del Barcelonès i del Garraf. El fort aiguat va obligar fins i tot a tallar durant alguns moments l'autopista C-31 a l'altura de Sitges.