Méteo especial: risc d'aiguats de fins a 100 l/m2 en l'inici del cap de setmana

El tram final del mes de setembre continuarà sent més d'estiu que de tardor

El cap de setmana començarà amb un temps mogut i complicat en algunes comarques. Una tongada de ruixats i tempestes afectarà sobretot punts de la costa i del prelitoral durant el matí i el migdia de dissabte, especialment les comarques de Girona i àmbits com el Maresme, el Vallès i fins i tot l'àrea metropolitana de Barcelona. De matinada i a primera hora les tempestes també podrien ser localment fortes a la Costa Daurada i a les Terres de l'Ebre. On és més probable que s'hi acumulin 30, 40 o 50 l/m 2 és a l'Empordà i a les comarques del voltant.

El Meteocat ha activat aquest matí avisos de perill tant per intensitat de pluja com per la possibilitat que s'acumulin més de 100 l/m2. En algunes comarques el perill es considera alt (grau 3 sobre 6), i és sobretot a l'Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Selva on s'ajunten tant el perill alt per aiguats forts, com el perill per possibles acumulacions de més de 100 l/m2. En diverses comarques de la costa i del prelitoral, però, també s'hi considera alt el perill per aiguats sobtats que puguin deixar més de 20 l/m2 en menys de mitja hora. L'AEMET considera el risc “important” i apunta a la possibilitat que caiguin fins a 40 l/m 2 en una hora.

Els aiguats s'entreveuen especialment forts a la costa, però a la resta de comarques de manera més irregular i més puntual les precipitacions també obligaran a obrir el paraigua en algun moment d'aquest dissabte al matí. A mitja tarda la majoria de xàfecs ja hauran desaparegut. On més trigaran a acabar-se les pluges serà a l'extrem nord-est.

Diumenge el panorama serà molt diferent. El dia començarà amb pocs núvols, però a la tarda el pas d'un front tornarà a tapar el cel en molts indrets. Les tempestes en aquest cas afectaran sobretot el Pirineu, tot i que també hi haurà ruixats més puntuals en algunes altres comarques del nord de Girona, a Ponent o a les Terres de l'Ebre. La setmana que ve l'encetarem amb un dilluns mig ennuvolat però ja sense pluja, i probablement amb un dimarts de cel bàsicament serè.

A més curt termini avui les tempestes de tarda seran més puntuals i localitzades que ahir, afectaran sobretot el Pirineu i de manera més aïllada els ruixats que es formin als Ports fregaran també les Terres de l'Ebre. En general no plourà fins a la matinada.

La tongada de pluges de demà no ens portarà un ambient més fred en general. Demà i diumenge la temperatura sí que recularà un parell o tres de graus al Pirineu i en algunes comarques interiors, però en canvi arran de mar el vent de garbí que bufarà diumenge provocarà temperatures encara més altes i sensacions tèrmiques de fins a 32 o 33 graus. La setmana que ve començarà amb pujades i baixades de la temperatura. Dilluns farà més fresca, però dimarts i dimecres al migdia tornarem a suar com si fos gairebé ple estiu.

Dilluns al matí comença oficialment la tardor, però més enllà d'alguna refrescada puntual no hi ha indicis que la calor hagi de marxar. D'aquí a final de mes seguirem parlant la majoria de dies d'un ambient molt més d'estiu que no pas de tardor.