La méteo en 1 minut: tongada de tempestes i refrescada clara

Aquest dimecres un canvi de temps allunyarà la calor més clarament d'estiu

Avui l'estiu s'ha fet notar clarament, la temperatura ha tornat a superar amb facilitat els 30 graus en diverses comarques, i s'ha produït la primera nit tropical d'aquest any. Aquest matinada la temperatura no ha baixat dels 20º per primera vegada en aquest 2019 en alguna de les estacions del Meteocat, concretament ha passat a Margalef, al Priorat, on la temperatura mínima s'ha quedat en 20,6 graus. D'entre les màximes més altes d'avui en destaquem els 33 graus de Lleida o els 32 de Figueres.

Atents, però, perquè demà el temps canviarà clarament. Els últims mapes del temps fan pensar que el front que ens creua aquest dimecres deixarà més ruixats dels que semblava en un inici, sobretot al migdia. Seran xàfecs sobtats i més aviat curts, però en molts casos aniran acompanyats de tempesta. Els ruixats afectaran tant comarques del Pirineu i de Ponent com molts indrets de la Catalunya Central, i, de manera més aïllada i puntual, no són descartables a prop del mar.

Darrere del front entrarà una massa d'aire bastant més fresc que farà que aquest dimecres la temperatura baixi clarament. Al migdia el canvi ja serà notori en moltes comarques de l'oest i al Pirineu, però a prop del mar demà al centre de la jornada encara hi farà tanta o més calor que avui. A la costa la refrescada es començarà a notar més aviat a última hora i de cara a dijous. Si comparem la temperatura d'avui amb la de demà i dijous, el descens serà de més de 5 graus en moltes comarques, i de fins a 10 al Pirineu i al Prepirineu. En general fins al final del cap de setmana no tornarà la calor clarament d'estiu, però a prop del mar divendres és probable que les temperatures es disparin una altra vegada.

El canvi de temps d'aquest dimecres serà el més important de la setmana, però dijous i divendres encara cauran alguns xàfecs més aïllats, dijous sobretot en comarques de l'altiplà central i del Pirineu, i divendres més centrats a la serralada pirinenca. Res fa pensar en un temps complicat de cara al cap de setmana, ni tan sols en punts de muntanya.

Els pròxims dies el vent es deixarà sentir moderat en molts moments, però tant aviat bufarà de mestral i tramuntana com de sud. Demà a la tarda bufarà de nord-oest amb cops de fins a 50 o 60 km/h en moltes comarques de la meitat sud i a l'Empordà.

Més continguts de