Cap de setmana d’estiu a l’espera de la primera onada de calor de la temporada

Es va confirmant que la calor anirà a més i es podrien superar els 40 ºC a mitjans de setmana

A finals d’aquesta setmana hem tingut una treva amb algunes tempestes, acompanyades d’una lleugera baixada de les temperatures que només ha estat transitòria. De cara a aquest dissabte, la probabilitat de tempestes de tarda ja desapareix. Només esperem alguns núvols prims que es passejaran per diferents indrets del país, a partir del migdia, però sense més conseqüències. Algunes nuvolades es podran formar també cap al Pirineu, però tampoc esperem que arribin a deixar precipitacions. Calor encara continguda, sempre més continguda com més cap al litoral, on la marinada frena el termòmetre. La majoria de valors màxims tornaran a estar entre els 26 ºC i els 32 ºC.

 

De cara a diumenge, l’advecció sahariana començarà a guanyar protagonisme. Les marinades de garbí es reforçaran a tot el litoral i les temperatures ja patiran un clar ascens, especialment cap a l’interior. A la costa ja se superaran els 25 ºC amb facilitat, i els valors més elevats es podrien acostar a la marca dels 30 ºC. D’altre banda, del prelitoral cap a l’interior, els 30 ºC sovintejaran en gran part del territori i és possible que cap a les terres de Ponent i interior de l’Ebre ja s’assoleixin els 35 ºC. Cel cada cop més tèrbol a mesura que passin les hores, atès que la massa d’aire vindrà acompanyada de pols en suspensió del Sàhara.

 

Dilluns festiu, com és típic en les onades de calor a casa nostra, la pols en suspensió augmentarà i també ho seguiran fent les temperatures. Als punts més càlids de l’interior del país ja es podran superar els 35 ºC. Al litoral, on les marinades encara seguiran sent efectives, mantindran els termòmetres per sota de la marca dels 30 ºC.

 

 

Al llarg de la setmana, les temperatures mínimes tropicals (>20ºC) acabaran generalitzant-se a tots els indrets costaners. De cara a mitjans de setmana, entre dimecres i divendres, no es descarta alguna nit tòrrida –temperatura mínima superior als 25 ºC–. Amb els mapes d’aquest dissabte les temperatures màximes podrien fregar els 41 ºC o 42 ºC als indrets més càlids de Catalunya i acostar-se als 32 ºC, 33 ºC o 34 ºC a la mateixa línia de la costa, abans no entri la marinada.