Cap de setmana amb vent, fred i encara algunes nevades

El temps serà més tranquil aquest diumenge i a començaments de setmana. S'entreveuen canvis a partir de dijous

Glaçades a tocar del mar

Al llarg de la nit i la matinada el cel s'ha acabat aclarint en bona part del territori, excepte al Pirineu i a les Balears, un fet que ha afavorit el desplomament del termòmetre. Les temperatures han baixat sensiblement allà on el vent ha acabat encalmant, i ha arribat a glaçar fins i tot en alguns sectors del litoral.

A l'Observatori Fabra (Barcelona) han enregistrat una temperatura mínima de –1 ºC, i a Blanes, de –2 ºC. Terra endins cal ressaltar els –10 ºC d'Oliola, el –8 ºC d'Artés, els –7 ºC de Vic, els –6 ºC d'Olot i els –16 ºC del cim de la Tosa d'Alp i de Boí (cota 2.500 m).

La nevada del Pirineu, que ahir va ser força més feble del que anunciaven els mapes, es va tornar a activar a darrera hora i s'ha mantingut durant tota la nit. El paisatge s'ha llevat ben enfarinat aquest matí a moltes localitats d'aquest entorn, entre les quals hi ha Puigcerdà, Andorra la Vella, la Seu d'Urgell (3 cm) i Esterri d'Àneu (3 cm). Els gruixos han estat més remarcables com més a prop de la cara nord pirinenca.

Neu al Pirineu i a Menorca

Aquest dissabte continuarà nevant al Pirineu, sobretot al llarg del matí. Ho farà amb més ganes a prop de la cara nord, però la neu també es deixarà veure a les valls del sud fins a mig matí o el migdia. A partir de la tarda, en canvi, es restringirà cada cop més cap al vessant atlàntic, i tendirà a desaparèixer al llarg de la nit.

També caldrà estar pendents de les precipitacions a les Balears, on durant les últimes hores s'ha vist nevar a tocar del mar a Menorca i una mica més amunt, a Mallorca. Les més intenses s'esperen a Menorca, sobretot aquesta tarda, en alguns moments en forma de tempesta. La cota de neu voltarà els 300 metres a Menorca i els 400 metres cap a la serra de Tramuntana.

La proximitat de la pertorbació del golf del Lleó també aportarà algunes nuvolades cap a Catalunya, sobretot cap a l'Empordà, a punts del nord-est i també al litoral. En principi no s'espera que deixin precipitacions aquí.

El vent del nord continuarà bufant amb ganes als extrems del país, també al Pirineu, el Prepirineu i el nord de les Balears, on tendirà a reforçar-se de cara a la tarda. El mestral es farà sentir moderat a l'interior de Catalunya i al País Valencià.

El fred es mantindrà ben viu arreu i la sensació de fredor s'accentuarà a causa del vent. Avui, tot i les estones de sol, el termòmetre no arribarà als 10 ºC al migdia gairebé enlloc.

La pròxima nit serà tant o més freda que aquesta. Les glaçades tornaran a proliferar a l'interior i al prelitoral, i puntualment s'acostaran a la costa. El vent evitarà registres més extrems en algunes valls del Pirineu i zones exposades.

La ventada perdrà força de manera evident aquest diumenge i el sol guanyarà protagonisme, un fet que ajudarà a fer repuntar el termòmetre lleugerament al migdia.

Nova irrupció d'aire fred abans del cap de setmana vinent

La setmana entrant la començarem amb fortes glaçades de matinada, però en un context força més tranquil a causa de l'arribada de l'anticicló. El fred serà intens de nit i matinada, però els migdies seran força més agradables de cara a dimarts i dimecres.

La segona part de la setmana, en canvi, podria ser més moguda a causa de l'arribada d'una nova irrupció d'aire polar i d'una pertorbació que podria tornar a implicar enrenou meteorològic abans del cap de setmana.

Més continguts de