La méteo: la calorada tocarà sostre divendres i s'acabarà diumenge

Una potent borrasca que afecta l'oest d'Europa farà que els dies vinents la temperatura s'acosti als 40 graus

La calor ha augmentat notablement aquest dimecres, a primera hora de la tarda alguns termòmetres a Ponent marcaven 8 o 9 graus més que el dia anterior. Les màximes han tornat a saltar per sobre dels 35 graus en diverses comarques interiors, el vent humit de garbí ha disparat la xafogor a la costa fins a valors de sensació al voltant dels 40 graus. Entre les màximes més altes d'avui destaquen (en ºC):

  • Seròs, 36,8
  • Torroella de Fluvià, 36,5
  • Torroja del Priorat, 36,1
  • Figueres, 35,7
  • Lleida, 35,6
  • Santa Coloma de Farners, 35,5
  • Anglès, 35,5
  • Castellbisbal 35,3
  • Tàrrega, 35,1
  • Tortosa, 34,7

El vent ha arribat a cops de 52 km/h a Blanes i a Llagostera. De cara a demà i divendres la temperatura encara serà un mica més alta. A la costa la suma de temperatura i humitat farà que la sensació tèrmica se situï de nou a tocar dels 40 graus. Les pròximes nits seran de més mal dormir: probablement tornaran les mínimes per sobre dels 25 graus al voltant de Barcelona.

Aquesta situació de temperatures molt altes durarà quatre dies, des d'avui fins dissabte. Tots els models de previsió dibuixen clarament una baixada de la temperatura per a diumenge. La setmana que ve començarà amb un ambient més fresc que el d'ahir o abans-d'ahir. Segurament a mesura que avanci la setmana que ve la temperatura repuntarà, però no tant com els pròxims dies. En tot cas, no sembla que l'estiu estigui en fase final, tot i que entre dilluns o dimarts de la la setmana que ve pugui arribar a semblar-ho.

Avui els núvols seran escassos; al Pirineu a la tarda les nuvolades creixeran amb poca força i no deixaran ruixats. Aquesta dinàmica es repetirà els pròxims dos dies: demà i divendres el sol també predominarà a tot arreu. El cap de setmana el temps serà més canviant, especialment en comarques de l'est. Dissabte a la tarda probablement apareixeran ja alguns ruixats al Pirineu oriental i a la Catalunya Central, fins i tot en punts del prelitoral. Entre diumenge i dilluns el temps s'entreveu més variable i insegur, amb estones de cel mig tapat i potser fins i tot alguns xàfecs sobtats al voltant de Barcelona.

D'avui també cal destacar el vent de garbí, que al migdia i a la tarda bufarà amb cops de 30 o 40 km/h al sud de la Costa Brava i a la vall de l'Ebre. Aquesta tarda el mar estarà més mogut i apareixeran alguns trams de maror a la Costa Brava. Demà el vent bufarà de sud i fins i tot serà més fort que avui: algunes ratxes de vent superaran els 50 km/h al nord de la Costa Brava i a l'interior de les Terres de l'Ebre.