Méteo especial: última revifada de la calor abans d'un canvi que ens portarà la tardor

Els núvols continuran sent protagonistes però gairebé no plourà enlloc fins dilluns

Els núvols abundants han fet que aquest matí no hagi estat gaire fred en molts indrets. L'ambient més de tardor es notarà sobretot al migdia. Avui les temperatures màximes es quedaran clarament més curtes que ahir en molts llocs de la costa i del prelitoral, on al migdia amb prou feines es passarà dels 20 graus.

Els núvols gairebé no deixaran pluja enlloc, però seran força persistents, sobretot prop del mar. No són descartables algunes gotes en indrets del litoral durant el matí, però en general avui el paraigua no farà falta. Ahir es van arribar a acumular 3 l/m2 a Valls i al Montmell, 2 al Tibidabo, a Constantí i a Vilobí d'Onyar, i 1 l/m2 a Olot i a Malgrat de Mar. Pluges, com s'esperava, minses i molt disperses.

El més destacable del cap de setmana serà l'arribada d'una nova massa d'aire càlid que tornarà a fer que l'ambient sigui més d'estiu que no pas de tardor. Ja demà es començarà a notar aquest canvi a l'alça, i ben bé fins dilluns tornarà la sensació tèrmica de prop de 30 graus al migdia en molts indrets. Els intervals de núvols faran que de nit la temperatura tampoc sigui gaire baixa.

És probable que això canviï clarament dimarts, tot i que encara hi ha incertesa en els pronòstics. La setmana que ve s'entreveu amb temperatures molt més normals per a l'època i és possible que arribin les temperatures més baixes de la tardor fins ara. Potser la cosa més destacable serà que l'ambient de tardor podria en aquest cas instal·lar-se. Fins ara hem tingut alguns dies més de tardor bastant puntuals, però la setmana que ve sembla que ens instal·larem en aquestes temperatures normals per a l'època. Que ningú s'esperi fred avançat, simplement una tornada a la normalitat.

Pel que fa a l'estat del cel, els núvols no acabaran de marxar els dies vinents. Demà continuaran molt centrats a la costa, i en canvi a l'oest i en bona part del Pirineu i el Prepirineu aquest divendres hi farà molt de sol. Dissabte el cel quedarà més tapat en general, i les escasses pluges que apareguin cauran de manera minsa en llocs del Pirineu Occidental. Diumenge hi haurà més estones de sol, però no seran descartables alguns xàfecs aïllats, al matí a la costa i a la tarda en llocs del Prepirineu. Seran fenòmens aïllats, perquè en general no plourà.

La setmana que ve començarà amb pluja en més indrets. Entre dilluns a la tarda i vespre una borrasca més activa podria fer ploure en moltes comarques i deixar precipitacions destacables en llocs del Pirineu i del Prepirineu. No sembla que hagi de ser una tongada de pluges llarga però sí extensa. En tot cas, els models de previsió encara difereixen i caldrà esperar una mica per precisar sobre aquesta possible ploguda de dilluns. És possible que no sigui l'única possible regada dels pròxims deu dies. Al voltant del dia 20 també s'entreveu la possibilitat d'una altra borrasca activa, però encara és molt aviat per precisar.