La méteo en 1 minut: cap de setmana variable però sense xàfecs

Fins al vespre encara hi haurà ruixats i tronades, sobretot a la Catalunya Central

Les pluges de les últimes hores han sigut molt abundants en alguns punts del Pirineu Occidental, especialment en cotes altes. Si sumem les precipitacions acumulades ahir i les que han caigut avui fins a les dues del migdia, aquestes són algunes de les acumulacions més importants (en l/m2):

  • Espot (cota 2.500), 146
  • la Torre de Cabdella, 103
  • Boí (cota 2.500), 68
  • Port del Comte (cota 2.300), 66
  • La Molina, 51
  • Viella, 43
  • Núria, 38
  • El Pont de Suert, 35
  • Port del Comte, 30
  • la Seu d'Urgell, 20

Les precipitacions han deixat una nevada abundant al Pirineu. En els últims tres dies s'han acumulat 75 cm a Certascan, 68 a Espot i 43 a Boí.

A la tarda s'obriran clarianes, però també hi haurà nous xàfecs i algunes tempestes. Seran ruixats curts però intensos que un cop desenvolupats es mouran ràpid. Els ruixats de poca durada afectaran sobretot el Pirineu i el Prepirineu, la Catalunya Central i alguns punts del prelitoral.

Demà farà més sol. Quedaran intervals de núvols al Pirineu i en comarques del nord de Girona, però només descarregaran xàfecs puntuals al vessant nord del Pirineu i al voltant de la serra de l'Albera. Al matí farà més fred, però al migdia la sensació tèrmica serà més alta. Demà el vent girarà a mestral i es deixarà sentir sobretot a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

El cap de setmana no hi haurà pluges ni nevades però sí algunes estones de cel mig ennuvolat o fins i tot tapat, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona, tant dissabte a la tarda com especialment diumenge. La tramuntana i el mestral bufaran moderats al nord de la Costa Brava i a les Terres de l'Ebre.

Els pròxims dies el termòmetre tendirà a pujar al Pirineu, però a la meitat est la temperatura es mantindrà a ratlla, sobretot els migdies. Molts termòmetres continuaran sense passar dels 20 graus, sobretot a les comarques de Girona i de Barcelona.

Aquest mes d'abril amb pocs migdies càlids s'allargarà fins al final. No estem tenint un mes amb temperatures mitjanes baixes, però sí amb pocs migdies càlids si el comparem amb el d'anys anteriors. Un exemple: a l'aeroport del Prat aquest abril encara no s'ha passat dels 20 graus, i hi ha possibilitats que aquest llindar no se superi en els dies que queden de mes. Si això passa serà el primer abril des del 1993 en què no s'arriba als 20 graus al Prat. Al març hi va haver sis migdies amb temperatures per sobre d'aquest valor. L'any passat va ser precisament rècord en sentit contrari: durant el quart mes de l'any hi va haver 14 dies en què la temperatura va superar aquest valor. Mai n'hi havia hagut tants des que es recullen dades a l'aeroport.

Més continguts de