La neu s'acosta a cota zero una altra vegada

La neu ha deixat gruix al Tibidabo i s'ha arribat a fer present fins als 100 metres

Les pluges i nevades van avançant cap a mar i deixen neu o neu granulada en cotes cada cop més baixes. A partir de les 19.00 h la neu ha començat a caure amb alegria en ciutats com Manresa, i el gruix supera fins i tot els 5 centímetres en punts del Moianès, d'Osona i també fins i tot en punts alts de l'Anoia, del Penedès o de l'Alt Camp. La cota de neu ronda els 200 metres allà on els ruixats són més intensos i serà cada cop més baixa. En molts casos es tracta de ruixats sobretot de neu granulada. Alguns trons fins i tot acompanyen les precipitacions. La neu ja està emblanquinant el Tibidabo i els punts més alts de Barcelona com demostra aquest vídeo de Marc Gassó. Durant el vespre les precipitacions afectaran sobretot la costa i el prelitoral centrals.

Durant la tarda la neu ha començat a aparèixer per sota dels 500 metres a la Catalunya Central en molts casos en forma granulada; és a dir, amb ruixats intensos de calabruix. Els xàfecs també han aparegut al Tarragonès. En municipis com Altafulla i la Riera de Gaià una calabruixada insistent ha deixat un panorama ben blanc a la tarda, i gairebé en el mateix grup de municipis una segona pedregada ha deixat algunes pedres grosses al vespre.

Segons dades dels observadors del Meteocat s'han acumulat fins a 16 centímetres a Viladrau, 10 a Catellcir, 9 a Collsuspina, 8 a Mura, 6 a Espinelves i 4 a Moià.

La calamarsa i la neu causa llargues cues a les carreteres

Els xàfecs han provocat retencions a l'AP-7 i a la N-340 a Torredembarra. A la Catalunya Central diverses piulades de conductors alerten de retencions a causa de la neu o del calabruix també a la C-17 i a la C-25.

Al llarg de la tarda les pluges i nevades continuaran concentrades en àmbits com el Maresme, la Selva, el Vallès i també a l'àrea metropolitana de Barcelona i a Osona, el Moianès i el Bages. Fins a les 17.00 h aquestes són les pluges més destacables (en l/m2):

  • La Bisbal d'Empordà, 13
  • Badalona, 13
  • Sant Vicenç de Montalt, 11
  • Gavà, 9
  • Torroella de Montgrí, 8
  • Arenys de Mar, 8
  • Verges, 7
  • Mataró, 7

La cota de neu baixarà en picat al llarg del dia; allà on les precipitacions continuïn caient al vespre ja hi nevarà gairebé fins arran de mar. Avui cal esperar que la neu agafi sobretot a partir dels 500 metres a la Catalunya Central i al Montseny, però a última hora probablement també cauran volves en àmbits com la serra de Marina, Collserola i Montserrat. El Meteocat té actiu un avís per neu que afecta 15 comarques, la majoria comarques centrals.

Demà i dimecres arribaran més fronts, que faran nevar al Pirineu Occidental i mantindran el cel mig ennuvolat a la resta de comarques. Quan és més probable que reapareguin les pluges serà en l'inici del cap de setmana, amb el pas d'una nova borrasca que encara està bastant per definir i que en tot cas ja només deixaria neu al Pirineu.

El fred marxarà bastant ràpidament al centre de la setmana. Dimecres al migdia ja hi haurà dos o tres graus més que avui en general, i a partir de dijous les màximes es dispararan per sobre dels 15 graus. Tot i l'inici molt hivernal, aquesta setmana no serà tan freda com l'anterior.

Més continguts de