Diumenge rúfol i amb moltes estones de paraigua

Les precipitacions afectaran sobretot la meitat nord i l'est del país. A la tarda aniran de baixa

Els xàfecs s'han succeït al llarg de la nit a diverses comarques i han anat acompanyats, altra vegada, d'aparat elèctric. La llampegadissa ha estat notable en alguns sectors del territori, un fet poc habitual al bell mig de l'hivern, però ni de bon tros insòlit. El vent de xaloc, impulsat per la pertorbació mediterrània, centrada avui entre les Illes i el sud de Catalunya, ha aportat també pols del desert del Sàhara en suspensió.

Bona part de la precipitació de les últimes hores ha caigut en forma de fang. En alguns sectors també ha anat acompanyada de calamarsa o de pedra. A Terrades (Alt Empordà) un esclafit associat a la tempesta ha causat desperfectes notables.

Pluja fins a mitja tarda

La pluja continuarà descarregant al llarg del matí a bona part del país. Les comarques més afectades seran sobretot les del nord-est, el Pirineu i el Prepirineu, el litoral i el prelitoral central, i també diverses àrees de la Catalunya Central i l'interior, així com del nord del pla de Lleida. També s'escaparan xàfecs a Mallorca i Menorca.

Les clarianes seran protagonistes al País Valencià, però també cap a l'Ebre i l'extrem sud del país, i tendiran progressar, gradualment, cap al nord de Catalunya a partir del migdia i a la tarda, coincidint amb la retirada de la franja de precipitació.

Al Rosselló, en sectors del Pirineu oriental i de la Costa Brava s'espera que hi precipiti fins ben avançada la tarda o el vespre.

La cota de neu es mantindrà relativament elevada encara a primeres hores d'aquest diumenge, a l'entorn dels 1.600 o 1.700 metres al Pirineu, però tendirà davallar progressivament i s'emplaçarà a l'entorn dels 1.200 metres a partir del migdia. A  la tarda no es descarta alguna sorpresa en forma de desplomament local de la cota cap als 1.000 metres al Pirineu i Prepirineu.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté per avui actius diversos avisos de perill a causa del vent, la mala mar i la intensitat de les precipitacions. Protecció Civil també manté la prealerta dels plans Inuncat i Procicat a causa de la pluja i del fort onatge.

Dilluns insegur i setmana hivernal

La pertorbació mediterrània es mantindrà encara al nostre entorn de cara a aquest dilluns, i també la presència d'aire fred en altura. El primer dia de la setmana vindrà marcat per la variabilitat i per l'ambient més hivernal. El dia es llevarà amb clarianes, però tot fa pensar que els xàfecs tornaran a estendre's a partir del migdia pel Pirineu i nombrosos sectors de la meitat est del país. La cota de neu voltarà els 1.200 metres a Catalunya.

També serà un dilluns passat per aigua a les Illes, amb ruixats des de primeres hores del dia.

Els xàfecs se n'aniran dimarts de bon matí del nord-est i donaran pas a una jornada canviant, però força més tranquil·la. De cara a dimecres, el pas d'una nova pertorbació podrà tornar a afavorir els ruixats dispersos i obrirà les portes a vent moderat de mestral.

El vent podria guanyar protagonisme durant la segona meitat de la setmana, marcada encara pel pas d'alguns fronts pel Pirineu i per l'ambient hivernal.