Un aiguat acompanyat de fortes ventades fa estralls al Vallès

Aquesta tarda les tempestes són molt locals però violentes

Una vegada més aquest divendres les tempestes estan provocant problemes en algunes comarques. Aquesta tarda l'aiguat més fort s'ha situat al voltant del Vallès, on en municipis com ara Granollers i Cardedeu la tempesta ha descarregat durant molta estona i acompanyada de fortes ratxes de vent. L'aiguat està provocant problemes d'inundacions especialment a Granollers, on hi ha diversos carrers totalment plens d'aigua. A l'avinguda Sant Esteve la força del vent s'ha emportat una planxa metàl·lica d'una teulada, i, mentre queia, l'estructura ha impactat i ha fet malbé diversos balcons d'un dels edificis del davant. El vídeo l'ha gravat Pep Casasnovas:

Segons una estació de la xarxa Meteoclimatic l'aiguat ha deixat fins a 87 l/m2 a Granollers, d'entre les pluges d'aquesta tarda també en destaquem (en l/m2):

  • Sant Vicenç de Montalt, 68
  • Cardedeu, 65
  • La Roca del Vallès, 55
  • Mataró (Port), 50
  • Dosrius, PN del Corredor, 45
  • Sant Celoni, 26
  • Gurb, 23
  • Parets del Vallès, 21

68 a Sant Vicenç de Montalt i 65 a Cardedeu. També destaquen els 26 l/m2 de Sant Celoni i els 25 de Mataró. També hi ha tempestes fortes a Osona, totes es desplacen molt poc, la qual cosa afavoreix que s'acumuli molta aigua en poca estona.

L'aiguat també ha descarregat amb molta al Maresme, per exemple a Mataró, on al Port s¡hi han acumulat fins a 50 l/m2. La pluja també ha inundat diversos carrers de la ciutat a la capital del Maresme.

El final de l'estiu es va fent evident, però malgrat la tongada de tempestes dels últims dies, no serà un final ràpid. El cap de setmana començarà amb temperatures una mica més fresques que els últims dies, però la setmana que ve tornarà a fer força calor. Entre dimarts i dimecres els 30 ºC se superaran amb facilitat a Ponent i en algunes comarques del prelitoral, i a deu dies vista res fa pensar en una desinflada clara de la calor.

Avui encara hi haurà ruixats i tronades en algunes comarques, però en general els xàfecs seran menys abundants i menys protagonistes que ahir. On és més probable que hi torni a haver algun ruixat fort és en àmbits com la Selva, la Garrotxa, Osona, el Gironès i el Ripollès, i també fins i tot al Vallès i al Maresme. No és descartable algun xàfec curt també als voltants de Barcelona. Algunes tempestes podrien ser encara fortes i acumular fins a 20 o 30 litres per metre quadrat en poca estona, sobretot al Pirineu Oriental i a la serralada Transversal.

Demà el dia començarà amb molt de sol, però a la tarda arribarà una massa de núvols pel sud que taparà el cel en molts indrets. En general no plourà, però a les Terres de l'Ebre i en molts punts del País Valencià sí que és probable que calgui obrir el paraigua a la tarda i a la nit. També és probable que descarreguin xàfecs sobtats al Pirineu Occidental.

Diumenge serà el dia amb més inestabilitat del pont. En general hi haurà més núvols que sol, i les tempestes irregulars podrien afectar altre cop moltes comarques. Al Pirineu, a Ponent i a les Terres de l'Ebre és on seran més probables aquests xàfecs i tempestes. Entre diumenge i dilluns podria haver-hi pluges molt abundants al sud del País Valencià i tempestes fortes també a les Pitiüses.

A partir de dilluns al matí s'entreveu una millora més clara del temps que durarà fins dimecres. Tot fa pensar que el sol predominarà durant l'Onze de Setembre. No entrarem, però, en una fase de temps anticiclònic. L'escenari més probable a llarg termini és que a partir de dijous la inestabilitat torni a augmentar i reapareguin els ruixats i tempestes irregulars. No s'estronquen les pluges.