Méteo especial: nova tongada de pluges, neu i temporal marítim

Els xàfecs afectaran sobretot les comarques de Girona a partir de dissabte al vespre

S'han obert moltes clarianes, però aquest divendres ha començat encara amb ruixats entre el Baix Empordà i la Selva. Xàfecs cada cop més aïllats, però que encara es podrien repetir de manera puntual aquest divendres. Al matí el risc de xàfecs serà més gran a prop de la costa, i a la tarda en punts més pròxims al Pirineu. Tot i aquesta idea de dia encara insegur, en conjunt avui hi haurà més sol que núvols.

El cap de setmana començarà amb moltes estones de sol, però a partir de dissabte al vespre arribarà un nou temporal. En aquest cas les pluges fortes afectaran sobretot les comarques de Girona i la Catalunya del Nord, on entre dissabte al vespre i diumenge es podrien acumular altre cop més de 50 l/m 2, o fins i tot més de 100 l/m 2 en algun cas. Les precipitacions aniran acompanyades de tempesta i seran intenses en molts moments. La borrasca deixarà una nevada important al Pirineu Oriental, amb gruixos que al Ripollès podrien arribar a superar el mig metre de neu nova. La cota es mourà en general entre els 1.500 i els 2.000 metres: no nevarà a cotes especialment baixes.

Les precipitacions no afectaran de la mateixa manera la resta de comarques, però diumenge hi haurà estones de pluja i de neu també a la resta del Pirineu i en moltes comarques de la costa, del prelitoral i de la Catalunya Central. Amb el pas de les hores les precipitacions més abundants s'aniran concentrant cada cop més al sud de Catalunya, especialment a les Terres de l'Ebre. Dilluns serà un nou dia d'aiguats al País Valencià. A les Terres de l'Ebre també és probable que encara hi plogui amb ganes.

El temporal anirà acompanyat de vent de mar que aixecarà onades que poden superar els tres metres, sobretot a la Costa Brava, tot i que la mala mar es farà present a tot el litoral. El vent augmentarà la sensació de fred, però a part d'això les temperatures baixaran notablement aquest cap de setmana. Diumenge la jaqueta farà molta més falta que els últims dies: al migdia el termòmetre marcarà entre 4 i 7 graus menys que avui.

La setmana que ve una entrada d'aire marcarà el temps a bona part d'Europa i portarà condicions d'hivern avançat a bona part del continent. A Catalunya això també es notarà menys durant la part central de la setmana. Entre dimecres i dijous és probable que les temperatures siguin encara més baixes que el cap de setmana.