Méteo especial: cap de setmana més tranquil a l'espera de noves pluges

Alguns pobles han registrat avui els cops de vent més forts des del 2009

Aquest divendres ha estat marcat sens dubte pel fort vent. Les ratxes han arribat a superar els 110 km/h en alguns indrets, i en algun cas s'han registrat els cops de vent més forts des del famós temporal del gener del 2009. Ha passat per exemple a Vila-roda, a l'Alt Camp, on la ratxa de 111 km/h d'avui és la ventada més forta des de llavors, segons ha informat el Meteocat.

Fins a les 6 de la tarda aquests són alguns dels cops de vent més forts que s'han produït:

 • Puig Sesolles (Montseny), 148
 • Mas de Barberans, 119
 • Valls, 117
 • Mont-roig del Camp, 116
 • El Perelló, 111
 • Pontons, 110
 • Aeroport de Reus, 109
 • Tortosa, 108
 • Alguaire, 104
 • Constantí, 101
 • Vandellòs, 99
 • Tarragona, 76
 • Barcelona (Gràcia), 72

Protecció Civil manté activat el pla Ventcat en fase d'alerta i recomana retirar elements que puguin caure dels balcons i terrasses com ara ornaments nadalencs. També es recomana evitar desplaçaments innecessaris. El vent perdrà força a partir del vespre i sobretot de cara a demà. Aquest dissabte a primera hora encara hi haurà cops de més de 50 km/h en diverses comarques centrals i del sud, però en general el cap de setmana el vent no serà protagonista.

L'Ajuntament de Barcelona ha activat el pla bàsic d'emergència municipal per ventades en fase d'alerta i recomana extremar les precaucions a l'hora de fer activitats a l'aire lliure. Els parcs i jardins de la ciutat estaran tancats aquest divendres com a mesura de seguretat davant el risc de caigudes de branques d'arbres pel fort vent. Des de primera hora del matí, els Bombers han atès una quinzena de serveis relacionats amb les ventades. El telèfon d'emergències ha rebut durant la nit i aquest matí 99 trucades per 89 incidències relacionades amb el vent, cap de gravetat. 35 dels avisos s'han fet des de la ciutat de Barcelona.

L'altra gran protagonista del dia és la neu. Aquesta nit ha caigut una nevada molt abundant en molts indrets del nord del Pirineu. Les acumulacions arriben fins als 40 cm per sobre dels 1.500 metres i fins i tot ha nevat amb ganes poc per sobre dels 1.000. Segons dades del Meteocat els gruixos han arribat gairebé al mig metre de neu nova al llac Redon, a la Vall d'Aran, i fins i tot al Pirineu Oriental hi ha nevat de manera destacable, per exemple a Núria, on s'han acumulat fins a 20 cm de neu. Les precipitacions han continuat durant el dia però amb una cota que ja s'ha enfilat en general per sobre dels 2.000 metres. Entre ahir i avui fins a les 6 de la tarda s'havien acumulat 87 l/m2 a Viella, 82 a Espot i 73 a Certascan.

Aquest cap de setmana el temps serà molt més tranquil al Pirineu, s'acabaran les precipitacions i com més avanci el cap de setmana més sol farà. A la resta del territori el cap de setmana també serà molt assolellat, especialment a prop de la costa. A mesura que avanci el cap de setmana la temperatura s'anirà normalitzant, demà el termòmetre no s'enfilarà tant com avui, i diumenge fàcilment hi haurà 4 o 5 graus menys que avui en molts indrets.

La setmana que ve no s'acabaran els canvis de temps. És probable que tinguem encara, com a mínim, la visita d'un parell de borrasques que poden fer ploure abans de Nadal. Entre dimarts i dimecres arribarà la primera, i entre dijous i divendres la segona. Totes dues sembla que poc o molt podrien fer ploure en moltes comarques, però serà sobretot al Pirineu occidental, on tornarà a haver-hi les pluges i nevades més destacables. Seguiran les pujades i baixades de temperatura i el fred continuarà arribant només en petites dosis. És poc probable que aquest any el Nadal sigui molt fred.