La méteo: neu fins als 400 metres i un ambient d'hivern que s'allargarà

Aquest dijous els xàfecs afectaran més comarques i tornarà a nevar a cotes molt baixes

El Servei Meteorològic de Catalunya ha apujat aquest matí el perill per neu de cara a aquest dijous. El nou avís afecta totes les comarques i considera el perill alt en 11 comarques de Girona, del Prepirineu i també del sud del país. El Meteocat alerta de la possibilitat que la neu agafi per sobre dels 500 metres, tot i que preveu que en moments de xàfec pugui ser inferior.

Aquest matí les enfarinades ja s'han estès per moltes comarques del Pirineu i fins i tot per sectors de la Catalunya Central. Els ruixats de neu han emblanquinat molts indrets del Ripollès, la Cerdanya, el Berguedà, l'Alt Urgell, també d'Osona i el Moianès, fins i tot al monestir de Montserrat s'hi han arribat a veure volves de neu aquest matí. A Puigcerdà la neu ha acumulat ja gairebé 10 centímetres de gruix.

Avui serà un dia de ruixats de neu intermitents al Pirineu i Prepirineu, i en menor mesura també s'escaparan algunes precipitacions a Ponent i a les Terres de l'Ebre. Com més a l'est més clarianes hi haurà, en moltes comarques de Girona i de Barcelona al migdia el cel serà si més no variable. La baixada de temperatura ja és molt evident i també es notarà clarament aquest migdia. Avui molts termòmetres no passaran dels 10 graus.

El fred d'hivern s'allargarà 48 hores més. Demà la temperatura variarà poc, i no serà fins divendres al matí que el termòmetre tocarà fons. La nit de dijous a divendres serà la més perillosa pel que fa a possibles glaçades tardanes. Depenent de la rapidesa amb què es destapi el cel dijous a la tarda, les glaçades afectaran més indrets o menys, però són probables a Ponent i en alguns punts del prelitoral.

Demà les precipitacions arribaran a més indrets, sobretot al matí. Ruixats que especialment afectaran les comarques de Girona i de la Catalunya Central, però també sectors del Pirineu, Prepirineu i de la costa i el prelitoral centrals. Caldrà seguir pendents de la cota de neu, perquè demà serà tant o més baixa que avui. En general se situarà entre els 600 i els 700 metres, però en alguns punts del nord-est podria arribar a baixar dels 500. S'entreveuen, per tant, emblanquinades també a la serra de l'Albera, o fins i tot a les Gavarres i en altres punts de la serralada litoral. Alguns dels ruixats aniran acompanyats de tempesta, calamarsa o calabruix, sobretot a les comarques de Girona i al Maresme.

El cap de setmana el temps millorarà i pujarà la temperatura. Entre divendres i diumenge el sol predominarà més que els núvols i la temperatura tornarà a superar amb facilitat els 15 graus. No sembla que hagi de ser aquesta, però, l'última fuetada de l'hivern. La setmana que ve començarà amb noves pertorbacions actives que tornaran a fer ploure i nevar de manera extensa, sobretot entre dimarts i dimecres. Tornarà a entrar aire fred que probablement mantindrà la cota de neu en nivells baixos per a l'època. És molt possible que la setmana que ve també sigui clarament més freda del que tocaria per ser ja a principis del mes d'abril.