Publicitat
Publicitat

Més ruixats i tronades havent dinat

Les precipitacions d'avui podran descarregar amb intensitat però seran força més locals

Balanç de la pluja i la fresca

El pluviòmetre ha cedit el protagonisme al termòmetre, que aquesta nit s'ha continuat desplomant i ha marcat temperatures mínimes ben poc habituals per a l'època de l'any. A l'Observatori Fabra ha baixat fins a 10,3 ºC, un registre que no anotaven des del 19 de maig. A Lleida o a Reus també han tingut la matinada més freda des d'aquella jornada, concretament amb 7,4 ºC i 9,1 ºC respectivament. Els valors més baixos s'han assolit al Pirineu, fins a –9 ºC a la Pica d'Estats o entre 2 i 4 ºC als fons de les valls.

D'altra banda, la pluja d'aquest divendres va ser un veritable regal baixat del cel després de mesos de sequera i temperatures extremes. Poc o molt, va acabar plovent arreu –també a Ponent–, i a diferència del que va passar a les Illes o en sectors el sud del País Valencià, la pluja va caure de forma pausada, sense fer mal.

Els registres més abundants els van anotar a localitats de la Catalunya Central i a l'entorn de l'altiplà central, on en molts casos no plovia tant des de l'episodi de pluja i neu dels dies 24 i 25 de març. A Vic, l'estació del Servei Meteorològic de Catalunya va recollir 45 l/m² i la de la Zona Universitària 34, un valor, aquest últim, que no s'assolia des del 23 de novembre de l'any passat. A la costa, la precipitació va ser força més minsa, amb registres d'entre 5 i els 10 l/m².

Tarda moguda al nord-est

La boira i les capes de núvols baixos, que a primeres hores encara tapaven el cel de moltes fondalades i valls de l'interior i el nord, s'aniran esqueixant i donaran pas a un matí amb més clarianes. A partir del migdia, però, caldrà tornar a estar atents a les nuvolades i a la formació de ruixats.

Els xàfecs –irregulars– descarregaran al llarg de la tarda en sectors del Pirineu i el Prepirineu, però sobretot cap al nord-est. També arribaran en àmbits com el Vallès Oriental i el Maresme i seran força efectius a última hora de la tarda en punts de la Costa Brava o el pla de Girona. Localment seran forts, tal com avisa el Meteocat, i aniran acompanyats de tempesta i calamarsa. La neu tornarà a emblanquinar el Pirineu per damunt de 1.800 o 2.000 metres.

A Ponent i al sud aquest dissabte s'hi esperen més estones de sol. En aquest àmbit hi continuarà bufant el mestral, sobretot fins al migdia.

El sol també es deixarà veure més que ahir al País Valencià, malgrat que encara s'escaparan alguns xàfecs cap a Alacant fins al migdia. Dissabte insegur, sobretot al matí, a les Illes, amb xàfecs i tronades irregulars.

Els termòmetres continuaran tocats arreu per bé que la presència del sol afavorirà que l'ambient sigui una mica més agradable a les hores centrals del dia.

Els pròxims dies

Demà serà el dia més tranquil del cap de setmana. Farà sol, o ressol, i bufarà el vent de ponent i garbí moderat a moltes comarques interiors i al litoral, un fet que ajudarà a fer pujar la temperatura màxima. Al Pirineu es mantindrà el cel canviant, amb precipitacions febles a la cara nord, i a última hora del dia i durant la nit de diumenge a dilluns també reapareixeran xàfecs i tempestes entre la costa catalana i les Balears.

Els ruixats tornaran a ser freqüents dilluns, de forma intermitent, en sectors costaners, al nord-est i al Prepirineu. La setmana començarà, per tant, amb més variabilitat i amb un ambient que tornarà a ser més fresc de l'habitual. Tot fa pensar que les temperatures de tardor ens acompanyaran uns quants dies, coincidint amb els últims de l'estiu astronòmic.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT