Més tempestes i temperatures molt més fresques

Les precipitacions arribaran al litoral durant la matinada de dilluns, quan refrescarà arreu

Escolta aquí la previsió del temps

Aquest diumenge encara ens hem llevat amb molts valors mínims tropicals, per sobre dels 20ºC, a gran part del litoral. Malgrat la calor d’aquestes jornades, ja avancem que les temperatures mínimes que hem tingut aquests últims dies molt probablement ja no es repetiran aquest 2019. Entre les mínimes d’avui, tornen a destacar per elevades al litoral central (dades en ºC):

  • Barcelona (Gràcia), 25
  • L'Hospitalet de l'Infant, 25
  • Alcanar, 24
  • Sant Jaume d'Enveja, 24
  • Reus, 24
  • Premià de Mar, 24
  • Tarragona, 24
  • Sant Carles de la Ràpita, 24
  • L'Aldea, 24
  • Riba-roja d'Ebre, 23

El primer dia de setembre ha començat amb sol a la meitat est del país i més núvols a la meitat oest, on fins i tot es podria escapar alguna gotellada al llarg del matí, poca cosa en principi. Al migdia la nuvolositat anirà en augment arreu i al Pirineu i el Prepirineu s’iniciaran de nou tempestes que progressaran al llarg de la tarda cap al prelitoral de Girona. A la nit arribaran a la costa central i sud de la Costa Brava. Les temperatures màximes, amb més núvols, començaran a baixar lleugerament.

Dilluns serà quan notarem més sensiblement aquest descens de temperatures. En alguns indrets del prelitoral gironí, podrien baixar més de 10ºC respecte a la jornada d’ahir. Quant a precipitacions, al llarg de la nit de diumenge a dilluns, començaran per l’interior del país i aniran viatjant cap a la costa i reactivant-se a mesura que arribin al litoral. A primeres hores del matí i fins al migdia, les tempestes podran ser fortes al litoral i el prelitoral de Barcelona i Girona. No es descarta que algun aiguat pugui deixar quantitats de precipitació molt significatives en poca estona, fins i tot superiors a 50 litres/m2. Compte amb les crescudes sobtades de les rieres i zones baixes o passos inundables.

A la tarda, els aiguats al litoral i el prelitoral deixaran pas a més estones de sol, però la inestabilitat encara no farà net del tot i és possible que es reprodueixin nous ruixats o tempestes de tarda a les comarques de Girona que, de nou, podran afectar el litoral i el prelitoral nord i el sud de la Costa Brava.

Dimarts i durant la setmana entrant, sembla que l’estabilitat guanyaria protagonisme amb dies més assolellats sense tempestes de tarda. Tanmateix, tot i fer sol, el més destacable serà que ja no recuperarem els valors de ple estiu de la setmana passada. Amb prou feines s’assoliran els 29 o 30ºC als indrets més càlids del país i les nits seran molt més fresques arreu. L’estiu quedarà tocat.