Méteo especial: tongada de pluja i vent abans d'un Nadal que pinta càlid

La temperatura baixarà abans del cap de setmana però tornarà a pujar amb força diumenge

Aquest dimarts ha començat amb un canvi força clar en l'ambient. Les glaçades han desaparegut, i en molts indrets la temperatura a primera hora era 4 o 5 graus més alta que ahir al matí. Aquest canvi a l'alça del termòmetre també es notarà al migdia, avui serà un dia poc fred, la temperatura màxima saltarà per sobre dels 15 graus amb facilitat.

Avui el paraigua farà poca falta en general, però això no vol dir que no es pugin escapar algunes pluges minses en diverses comarques. Quan és més probable que caiguin quatre gotes és al migdia, i atents perquè l'entrada d'aire càlid està fent arribar pols del Sàhara, cosa que vol dir que poden ser gotes força carregades de fang.

Demà la temperatura canviarà poc, però entre dijous i l'inici del cap de setmana sí que es notarà un canvi a la baixa. Arribarem al cap de setmana amb temperatures entre 3 i 5 graus més baixes que els últims dies. Els canvis constants de temps, però, faran que abans de Nadal encara hi hagi temps perquè entri una massa d'aire més càlid que podria disparar la temperatura fins i tot per sobre dels valors d'avui. Entre diumenge i dilluns el termòmetre podria fins i tot superar els 20 graus en alguns punts de la costa. L'arrencada de les festes s'entreveu amb un ambient gens fred.

Pel que fa a l'estat del cel, els dies vinents també continuaran els canvis de temps. Demà tindrem el pas de més fronts, que si bé gairebé no faran ploure enlloc, sí que mantindran el cel variable, enterbolit i fins i tot bastant tapat al Pirineu i Prepirineu.

La borrasca més potent de la setmana ens afectarà la nit de dijous a divendres, passarà ràpid però farà ploure amb ganes a la majoria de comarques i provocarà fortes ratxes de vent en alguns casos. Les ventades de garbí podrien tornar a superar els 70 o 80 km/h en molts indrets, sobretot a prop de mar i als cims del Pirineu. A les Balears, el temporal de vent podria arribar a provocar ratxes de més de 100 km/h. La cota de neu baixarà dels 1.800/2.000 metres fins als 1.200/1.400 durant el pas de la borrasca.

El cap de setmana encara passaran més sistemes frontals, però s'entreveuen molt menys actius. Dissabte a la tarda es podrien escapar quatre gotes a Ponent i al Pirineu però en general amb l'arribada del cap de setmana el temps es calmarà i les clarianes predominaran.