Méteo especial: emblanquinades a cotes baixes per encetar un cap de setmana gèlid

El Meteocat ha ampliat l'avís per neu al Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat

Aquest divendres ens està deixant diverses emblanquinades en indrets on la neu no és habitual, però en general les complicacions són escasses. Més enllà de la nevada d'aquest matí al Pirineu, els ruixats més destacables han afectat punts d'Osona i de la Selva. A Vic l'enfarinada ha durant poc i només ha agafat en alguns cotxes, però en punts més alts com Sant Hilari Sacalm s'hi ha arribat a fer cert gruix al migdia. A poc a poc aquest nucli de precipitació s'ha anat desplaçant cap a mar, de manera que també s'ha vist neu en indrets com el Montnegre. La neu no ha arribat a la costa, però sí a punts mínimament alts molt pròxims a mar.

Independentment d'això, una cadena de xàfecs més intensos també ha deixat emblanquinades puntuals en comarques com el Pla d'Urgell, la Conca de Barberà i les Garrigues i el Priorat. Durant el matí la neu també s'havia fet present a les Muntanyes de Prades i a l'altiplà central.

Tot fa pensar que les precipitacions s'aniran apagant durant la tarda, tot i que a la costa encara hi aniran caient alguns ruixats puntuals fins al vespre, sobretot a la Selva i al Maresme. El Meteocat manté actiu l'avís per neu a més de 25 comarques, tot i que el perill només s'entreveu alt al Pirineu. A la serralada la nevada d'aquesta nit hi ha deixat uns 10 centímetres al vessant nord, i gruixos no superiors a 2 cm en indrets com Puigcerdà, la Seu d'Urgell i Sant Pau de Segúries.

A les Balears les pluges fins a les 16.00 h han deixat 16 l/m2 a Ciutadella, 11 a Es Mercadal, 9 a Sant Lluís i 6 a Pollença. La cota de neu anirà baixant també amb el pas de les hores, i és probable que la neu emblanquini molts punts de la serra de Tramuntana.

Al Pirineu la nevada es reactivarà entre aquesta nit i demà al matí. L'emblanquinada serà important en sectors com la Vall d'Aran i el nord del Pallars i Andorra, però també ha d'afectar la Ribagorça, la Cerdanya i el nord del Ripollès.

Demà continuarà nevant al Pirineu, però en moltes comarques farà sol; només en diferents comarques de Girona i de Barcelona el dia tornarà a ser mig ennuvolat i una mica insegur. Diumenge cal esperar que el sol predomini ja arreu, i durant la primera part de la setmana que ve no hi haurà més pluges ni nevades. És molt probable que el pont comenci amb temps estable; a partir de divendres la incertesa en el pronòstic creix.

Avui i demà seran els dies en què la sensació de fred serà més intensa, també gràcies al vent, que es deixarà sentir amb ratxes fortes al Pirineu, a l'Empordà i a l'Ebre, i que bufarà moderat gairebé arreu. Al Pirineu el vent s'espera que sigui especialment fort demà a partir de mig matí i fins a la nit, amb ratxes que podran superar els 100 km/h. Diumenge la tramuntana també serà forta a Menorca. El Meteocat té actius avisos per neu, fred, vent i estat de la mar.

Les glaçades fortes començaran a aparèixer diumenge, tan bon punt el vent perdi força. L'inici de la setmana que ve estarà marcat per matinades amb temperatures per sota dels -5 ºC a l'interior i al Pirineu, i per glaçades fins i tot a la costa. Els migdies, en canvi, seran cada cop més agradables. La sensació d'hivern no marxarà fàcilment, i tot fa pensar que, sense temperatures tan baixes, la setmana que ve el fred es mantindrà ben viu.

Més continguts de