La méteo: la calor ja torna a treure el cap als mapes del temps

Aquesta tarda es repetiran els xàfecs i tempestes. Demà encara serà un dia molt insegur

Tarda de tempestes més puntuals que ahir, tot i que allà on plou ho fa amb ganes i de forma insistent. Els xàfecs van fins i tot acompanyats de calamarsa en alguns punts, com ha passat al voltant del Montseny. Alguns ruixats van acompnyats també de fortes ratxes de vent, com ha passat entre la Selva i el Gironès, en el que ha estat l'aiguat més fort de la tarda.

D'entre les pluges més abundants d'avui fins a les 6 de la tarda en destaquen (en l/m2):

  • Santa coloma de Farners, 20
  • Monells, 20
  • Sant Hilari Sacalm, 19
  • La Batllòria, 17
  • Sant Celoni, 15
  • Llagostera, 15
  • Cassà de la Selva, 13
  • Vilobí d'Onyar, 13
  • La Vall de Bianya, 12
  • Girona, 11

Durant la tarda continuaran els ruixats i tempestes en diverses comarques. Afectaran sobretot les comarques de Girona, i sectors del Vallès i de la Selva, però ja de nit alguns ruixats puntuals podrien afectar la Catalunya Central i l'àrea metropolitana de Barcelona. Demà el dia seguirà sent de temps molt insegur. Aquest dijous no hi haurà grans tempestes, però en canvi continuarà havent-hi la possibilitat de ruixats puntuals i poc abundants, tant al matí com a la tarda, tant en comarques de la costa com en les interiors. Els núvols seran més abundants que avui, però també hi haurà estones de sol.

Dijous a la nit els xàfecs afectaran amb ganes el Pirineu i el Prepirineu occidentals, i a la resta podran seguir apareixent ruixats puntals, però serien pluges poc abundants. El cap de setmana entrarem en una fase de temps més tranquil. Dissabte encara hi haurà algunes tempestes de tarda al Pirineu, però diumenge les nuvolades seran escasses fins i tot en punts de muntanya. Cap de setmana amb molt de sol.

També serà durant el cap de setmana quan tornarà l'ambient d'estiu. A partir de divendres la temperatura començarà a pujar clarament en moltes comarques de Girona i de Barcelona, i entre diumenge i dilluns el pic de calor serà marcat a tot arreu. La setmana que ve començarà probablement amb temperatures de 30 graus, després d'un primer tram de juny en què gairebé no s'han superat enlloc.

Potser la pregunta més interessant és si aquesta calor, que sembla força clar que arribarà a partir de diumenge, serà ara ja la tònica de la resta del juny. Encara és poc clara la resposta, però l'escenari més probable d'avui en vuit és un nou augment de la inestabilitat i una nova baixada de la temperatura. Segurament no hi haurà tantes tempestes ni farà tanta fresca com els últims dies, però sí que sembla probable un altre canvi de temps que com a mínim posi fre al termòmetre al centre de la setmana que ve.