S'activa el pla Inuncat per la previsió de tempestes fortes

Durant la segona meitat de la jornada els xàfecs afectaran a molts punts de l'interior

Escolta aquí la previsió del temps

A diferència de la caiguda de les temperatures durant la matinada de dijous i divendres, aquest dissabte l’ambient no ha refrescat tant i en general els termòmetres han pujat entre 2 i 4 graus. Aquest migdia també s'ha notat l’ascens del termòmetre en general a tot el país: les més altes han sigut al Pla de Lleida, a prop dels 30 graus, mentre que a la resta les màximes s'han quedat entre els 24 i 27 graus.

Ara bé, diumenge tornarem a notar la baixada brusca de la temperatura. Per una banda, la matinada serà menys freda, a causa de la nuvolositat abundant, però al migdia el descens del termòmetre serà moderat o puntualment marcat, amb una davallada que en alguns llocs serà de gairebé 5 graus, sobretot a les comarques interiors. Les mínimes es podrien donar al final del dia, amb l’avanç de l’aire fred i juntament amb els ruixats i xàfecs, que ajudaran a fer més fresc l’ambient.

Pel que fa a la previsió del cel, aquest dissabte s'ha mantingut assolellat durant el matí en una bona part del país, llevat d'indrets de les comarques del litoral i prelitoral de Girona, on hi ha hagut la presència d’alguns intervals de núvols baixos. Amb el pas de les hores, a partir de migdia, han augmentat les nuvolades al Pirineu, al Prepirineu i a la Serralada Transversal, on han descarregat xàfecs i tempestes durant la segona meitat de la jornada. 

A la resta del país, durant la tarda, també ha augmentat la nuvolositat a causa del creixement de nuvolades al prelitoral, mentre que per l’oest també han arribat nuvolades i xàfecs, sobretot a partir del vespre.

De cara a diumenge hi ha activat el pla Inuncat i el Meteocat ha emès un avís d'intensitat de precipitacions. Els ruixats i les tempestes guanyaran terreny i seran localment fortes. L’aire fred que arribarà en altura reforçarà la inestabilitat i incrementarà el risc de pluja a tot Catalunya, així com la probabilitat de pedregades i calamarsades. Des de primeres hores del matí les precipitacions ja cauran de manera dispersa en gairebé tot el país, malgrat que les més intenses es concentraran a l’interior, sobretot a la Catalunya Central, al Prepirineu i al Camp de Tarragona. Com més a l’est, cap a la Costa Brava, la probabilitat de pluja serà més baixa i, si n'hi ha, també més feble.

La inestabilitat encara es mantindrà uns quants dies més, amb ruixats freqüents durant dilluns i dimarts en molts llocs del país, però seran menys extensos que els de diumenge. El vent tornarà a guanyar protagonisme a partir de diumenge als dos extrems del país. Finalment, la temperatura tocaria fons a principis de la setmana vinent, entre dilluns i dimarts, amb un ambient molt fresc per ser juny, però amb l’avanç dels dies els termòmetres s’aniran recuperant a poc a poc i sempre amb una temperatura lleugerament per sota de la mitjana climàtica.