Méteo especial: un pont sense pluges però amb ventades i més fred

La setmana que ve s'entreveu molt més hivernal que els últims dies

Després de mesos sense un temps estancat i estable, arribem al pont de desembre amb una situació de calma, sol i boires. Avui també serà un dia de cel clar en general, només circularan alguns núvols prims. A Ponent i a la Catalunya Central els núvols baixos i la boira s'hi estancaran durant bona part del dia i faran que la temperatura no passi dels 10 ºC en alguns casos. A prop de mar, en canvi, les màximes fregaran els 20 ºC, i a les cotes altes i mitjanes del Pirineu l'ambient també serà molt suau per a l'època, fins i tot més que ahir. La inversió tèrmica fa que el fred també sigui absent a les cotes altes del Pirineu. L'estació del Meteocat ubicada a la Bonaigua, a la cota 2.200, no registra una temperatura sota zero des de dissabte.

Durant el pont no hi haurà canvis bruscos de temps però sí que es mouran algunes peces. Demà i divendres el sol continuarà predominant, però dissabte i diumenge el pas de sistemes frontals més actius aportarà intervals de núvols. El cel serà més variable però no plourà ni nevarà gairebé enlloc.

Un altre dels canvis de temps del pont serà l'entrada del vent de mestral. Demà bufarà amb cops moderats ja a les Terres de l'Ebre, i durant el cap de setmana el vent s'enfortirà amb ratxes de 70 km/h o 80 km/h en aquest sector. Diumenge els cops de vent podrien fins i tot superar els 100 km/h a les Terres de l'Ebre. El cap de setmana també hi haurà ventades als cims del Pirineu, a l'Alt Empordà, i en menor mesura el vent es deixarà sentir en moltes comarques de la meitat sud de Catalunya. Això farà que la boira s'aixequi, i per tant que la temperatura a Ponent tendeixi més aviat a pujar que no a baixar.

En general, però, a mesura que avanci el cap de setmana cada cop farà més fred. No entrarem per ara en una fase de temperatures de ple hivern, però el termòmetre sí que s'anirà normalitzant per ser desembre. En conjunt el cap de setmana hi haurà entre 2 i 4 graus menys que els últims dies.

El fred s'accentuarà la setmana que ve. A partir de dilluns es despenjarà una massa d'aire fred polar que encara és incert si ens afectarà de ple. El més probable és que sobretot se centri en països del centre d'Europa i regions del Mediterrani situades més a l'est però, ens afecti o no de ple, farà baixar les temperatures clarament, fins a 7 o 8 graus en alguns casos. La baixada de les temperatures afectarà sobretot el Pirineu, les comarques de Girona i la Catalunya Central, però també es notarà clarament a la resta.

Més continguts de