Ruixats de neu a cotes baixes per encetar una fredorada que serà llarga

La temperatura tocarà fons entre dilluns i dimecres i no remuntarà clarament fins passat el dia 10

Escolta aquí la previsió

De moment les nevades a cotes baixes han sigut escasses aquest dia de Cap d'Any. Els ruixats més intensos han afectat punts de la costa central a mig matí, però aquesta tarda encara anirà havent-hi nevades irregulars en sectors més interiors, tant del Pirineu i Prepirineu com de la Catalunya Central. La cota de neu se situarà al voltant dels 500 metres. Aquest matí les pluges han acumulat 10 l/m2 a Viladecans i a l'Aeroport del Prat, 6 a Gavà i 2 a Barcelona (Gràcia) i a Tarragona.

L'any ha començat amb temperatures més altes que ahir. L'augment dels núvols ha fet que aquest nit no hi hagués tantes glaçades com la matinada passada, però avui serà un dia purament d'hivern. Al migdia les màximes sí que seran més baixes que les d'ahir, ben bé 3 o 4 graus inferiors en molts casos.

El fred no ha fet més que començar, els pròxims dies les temperatures baixes s'accentuaran. El termòmetre tocarà fons durant la primera meitat de la setmana que ve. Al migdia la temperatura no serà gaire més baixa que avui, però les nits sí que seran molt més fredes. Encarem una situació d'ambient gèlid que serà inusualment llarga i persistent. Els grans models de previsió fan pensar que el més probable és que les temperatures no es comencin a normalitzar fins d'aquí 10 dies, tot i que hi ha incertesa en la previsió a partir del dia de Reis.

Amb tants dies de fred, sembla probable que la neu vagi fent aparicions a cotes baixes. Demà, per exemple, hi haurà la possibilitat de ruixats de neu també en algunes comarques de l'est. Precipitacions molt irregulars, que no afectaran gaires indrets i que seran especialment probables a última hora o ja durant la nit. Caldrà estar pendents dels ruixats que puguin aparèixer sobretot a les comarques de Girona, amb una cota de neu que podria situar-se entre els 100 i els 200 metres. En general el dia serà mig ennuvolat.

Diumenge farà més sol però dilluns tornarà a nevar al Pirineu, alguns ruixats de neu podrien també reaparèixer llavors en comarques de Girona i de Barcelona, amb una cota de neu gairebé zero. Per ara el més probable és que tot siguin xàfecs irregulars i pocs extensos.

A partir del dia de Reis augmenta la incertesa, l'escenari més probable és que el fred sec i intens continuï, però també hi ha la possibilitat que es produeixen precipitacions extenses, amb una cota de neu que en un primer moment seria molt baixa. Caldrà seguir-ho.

Avui el vent es deixarà sentir moderat en molts punts de l'Empordà i de les Terres de l'Ebre. El cap de setmana la tramuntana no desapareixerà, però quedarà més relegada al nord de la Costa Brava. Sense ratxes fortes el vent continuarà augmentant la sensació de fred durant el cap de setmana en moltes comarques del sud.