Diverses calamarsades en una tarda de tempestes a l'est

Demà al matí farà més fred que avui, però arribarem a Tots Sants amb temperatures altes

Tarda de ruixats curts però rabiüts en comarques com la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i Osona, on s'hi han produït fins i tot calamarsades que han deixat el terra ben blanc. Hi ha hagut emblanquinades en força indrets d'Osona, a Sant Celoni, a Fogars de la Selva i al voltant de Mataró. Fins a les 7 de la tarda els ruixats han deixat 40 l/m2 a Gurb, 21 a Perafita, 16 a Sant Celoni, 12 a Vic i 11 a Mataró. Les nuvolades combinades amb la posta de sol han provocat un cel fantàstic en moltes comarques centrals i de la Catalunya Central al capvespre.

La neu ha tornat emblanquinar molts punts del Pirineu amb gruixos que han arribat a superar els 10 cm en alguns cas, sobretot per sobre dels 2.000 metres. El fred es va notant cada cop més, a Mataró el xàfecs ha fet baixar la temperatura fins als 12 graus, 9 menys que ahir a la mateixa hora. En general aquesta tarda el termòmetre marcava entre 2 i 5 graus menys que ahir.

Aquest matí els xàfecs que descarregaven sobre el mar han provocat una mànega perfectament desenvolupada, que s'ha pogut veure clarament des del Maresme. El fenomen s'ha desfet sobre el mar sense acostar-se al litoral.

La sensació de fred augmentarà clarament aquesta tarda i vespre. Aquesta nit serà força més freda que les anteriors: tornarà la sensació de plena tardor que ja hem tingut en altres moments de l'octubre. Demà al matí el vent encara no haurà desaparegut del tot a Ponent, a l'altiplà central i en moltes comarques de Tarragona, això farà que de matinada la temperatura no baixi gaire, però la sensació tèrmica sí que serà de plena tardor o principis d'hivern.

Aquesta visita del fred, la neu i els xàfecs seran ben curts. Demà la temperatura es mantindrà baixa al migdia, però a mesura que avanci la setmana els migdies seran cada cop més suaus. A partir de dimecres la temperatura ja superarà amb facilitat els 20 graus, i tant divendres com el cap de setmana de Tots Sants fins i tot s'arribarà als 25 graus en algunes comarques prelitorals i del sud. Ha fet fred aquest mes d'octubre, però, un cop més, els dies de menjar castanyes i panellets seran de màniga curta al migdia. De nit i a primera hora sí que caldrà abrigar-se més que les últimes matinades, sobretot en zones enclotades i interiors.

Demà i dimecres encara seran dies de cel enterbolit o mig ennuvolat a estones, però la segona part de la setmana s'entreveu amb predomini del sol i només amb boires matinals en valls interiors. El vent desapareixerà a partir de dimecres i després de molts canvis de temps seguits arribarem a Tots Sants amb molta calma.