La méteo en 1 minut: ambient més hivernal i temps tranquil

Les pròximes nits seran més fredes i els migdies menys primaverals

Hem començat la setmana amb un ambient poc fred en general, tot i que a les cotes altes del Pirineu ja es nota el canvi de temps que ens ha de portar un ambient una mica més hivernal els dies vinents. A l'interior i a les valls del Pirineu, les temperatures sota zero es podien comptar amb els dits d'una mà aquest matí, però en canvi la mínima d'aquesta nit a Boí (cota 2.500) ha baixat fins als -10 ºC, un valor que s'ha repetit també a la Tosa d'Alp i en molts altres punts del Pirineu per sobre dels 2.000 metres.

Aquest migdia l'ambient no serà tan suau com ahir, en general, i la temperatura màxima avui es quedarà entre 2 i 5 graus més curta que ahir. Després d'un diumenge en què es va arribar fins als 20º a Tarragona, i fins als 19º a Barcelona i a Girona, avui seran pocs els termòmetres que superin els 15º al migdia.

Avui serà un dia mig ennuvolat, especialment a la costa i al prelitoral. És probable que s'escapi algun ruixat puntual en comarques com la Selva i el Gironès, i al voltant del Montseny, però en general no plourà. Aquest matí encara es podrien escapar també algunes volves de neu a la Vall d'Aran i al nord del Pallars.

Dilluns també de ventades a les Terres de l'Ebre, al Camp de Tarragona i a l'Empordà. Aquesta nit el vent ha bufat amb ratxes de fins a 113 km/h a Portbou, 92 a Vandellòs, 87 a Mont-roig del Camp, 83 a Roses, 82 a Tortosa i 72 a l'aeroport de Reus. Fins a mig matí, les ventades continuaran sent puntualment fortes, però a la tarda el mestral i la tramuntana aniran a la baixa. Tot i aquest inici, aquesta serà una setmana amb poc vent.

Els dies vinents el temps tornarà a ser estable i tranquil. El sol predominarà bona part de la setmana i les opcions de pluja i de nevades al Pirineu seran escasses com a mínim fins diumenge. És possible que a partir de dijous torni a haver-hi intervals de núvols, però res no fa pensar en cap més canvi de temps destacable fins a nou o deu dies vista.

La pròxima nit serà més freda que la d'avui, i en general els dies vinents tindrem temperatures més baixes que els últims tres o quatre dies. No hi ha cap fredorada a la vista, però aquesta setmana l'ambient gairebé primaveral dels últims dies no serà la tònica. En el tram central de febrer caldrà abrigar-se més que els últims dies.