Setmana menys calorosa i amb tempestes a l'horitzó

El descens del termòmetre serà notable a partir de mitjans de setmana

Després d'un dissabte de rècord i una nit històrica a causa de la calor en sectors de la costa i dels extrems del país, diumenge torna a apuntar maneres.

La calor serà novament la protagonista de la jornada a tot el territori. Aquest migdia haurem de tornar a estat molt pendents del termòmetre, perquè es preveu que superi còmodament la marca dels 35 graus a diverses comarques del litoral, el prelitoral i l'interior del país.

La tramuntana reescalfada afavorirà que es dispari el mercuri a tocar els 40 graus en alguns sectors de l'Empordà, però també es preveu que es torni a enfilar de valent a la vall de l'Ebre, on aquest matí encara bufa feble el vent de mestral.

En conjunt les temperatures assenyalaran valors similars als de dissabte, per bé que en sectors del nord-est, sobretot a les comarques gironines, es preveu que encara s'enfilin una mica més. El vent del nord perdrà força durant la segona meitat del dia.

La calor té les hores comptades

Malgrat tot, la calor extrema ja té les hores comptades i els mapes anuncien un dilluns lleugerament menys tòrrid. El primer dia de la setmana tornarà a fer molta calor, però es preveu que les temperatures diürnes reculin entre 1 i 3 graus de mitjana. La nit de diumenge a dilluns tornarà a ser molt càlida, però possiblement ja no tant com les dues anteriors.

El descens es consolidarà a mitjan setmana a causa de l'arribada d'una massa d'aire, gestada a l'Atlàntic, molt més fresca a tots els nivells. Dijous les màximes podrien assenyalar entre 7 i 9 graus menys que aquest diumenge en alguns sectors.

La temperatura tornaria a repuntar de cara al cap de setmana, però res fa preveure que es tornin a repetir els registres tan exagerats d'aquesta setmana.

Cada dia més tempestes

Aquest diumenge el passarem amb moltes estones de sol, tot i que en presència d'alguns núvols alts i mitgencs. Havent dinat proliferaran les nuvolades cap al nord del país i s'espera que, després d'uns dies de pausa, avui tornin a descarregar xàfecs i tronades cap al Pirineu. També es preveu que s'escapin gotellades, o ruixats breus, en alguns sectors de l'interior o a tocar el prelitoral.

Dilluns es repetiran els xàfecs i tronades de tarda. Podran ser una mica més extensos i intensos i afectaran, a banda del Pirineu, punts de la Catalunya Central i el prelitoral. També se'n preveuen en sectors interiors del País Valencià, sobretot de l'entorn del Maestrat.

Dimecres les tempestes seran força generals a l'interior i a Ponent, i dijous podrien acabar abraçant, amb més o menys mesura, bona part del territori. La inestabilitat possiblement anirà a la baixa a partir de divendres, però no desapareixeran els xàfecs de tarda a prop del Pirineu.

Més continguts de