La méteo: setmana de pluges abundants però no generals

Demà el dia quedarà més enterbolit però les precipitacions no començaran a arribar fins dimecres

Després de les glaçades d'aquest matí, la temperatura s'ha recuperat bé al migdia, exceptuant punts del pla de Lleida on l'aire fred s'ha quedat més encaixonat i ha frenat les màximes. A Das, a la Cerdanya, els -7 graus de primera hora han quedat compensats per una màxima de 15 graus al migdia. D'entre els valors més alts d'avui destaquen (en ºC):

  • El Prat de Llobregat, 18
  • Aeroport de Reus, 18
  • El Vendrell, 18
  • Tarragona, 17
  • Igualada, 17
  • Girona, 17
  • Barcelona, 17
  • Lleida, 12

Demà arribaran bandes de núvols prims que enterboliran el cel en moltes comarques. A primera hora farà una mica menys de fred, però l'ambient es mantindrà bastant similar al dels últims dies. A la tarda el garbí es deixarà sentir moderat al sud de la Costa Brava.

Dimecres començarà un canvi de temps més important. El vent anirà girant cap a llevant, i això farà que augmentin els núvols a la meitat est, on es podrien fins i tot escapar algunes primeres pluges minses i intermitents. Al Pirineu Occidental i a comarques de l'extrem sud de Catalunya el sol continuarà predominant.

Dijous plourà amb més ganes i fins i tot de forma continuada, unes pluges que no arribaran a tot arreu però que a la costa podrien deixar més de 10 o 20 l/m2 en algun cas. Bufarà vent de llevant, que no serà fort, però que provocarà que la situació marítima es vagi embolicant.

Entre divendres i dissabte al matí arribarà la tongada de pluges més abundant de la setmana, però tampoc s'entreveu que sigui general. Les pluges més fortes afectaran sobretot el País Valencià i les Terres de l'Ebre, tot i que també a l'Empordà i a algunes altres comarques de Girona s'entreveu precipitació abundant. En alguns d'indrets d'aquests sectors podria haver-hi acumulacions de més de 100 l/m2 al llarg de la setmana. Poc o molt plourà a bona part de la costa, però en moltes comarques interiors i del Pirineu tampoc aquesta segona tongada de precipitacions hi farà ploure o nevar. Cap al final de la setmana el vent s'enfortirà de gregal i la situació marítima serà moguda, tot i que no està clar que arribi a ser de temporal.

La temperatura baixarà de dia i pujarà de nit. L'augment dels núvols, les pluges i el vent farà que la sensació tèrmica sigui molt més de tardor durant bona part del dia, però en canvi de nit desapareixeran les glaçades. Aquestes seran les últimes pluges de novembre, i la segona part del cap de setmana podria ser fins i tot de cel clar.