Perill alt per xàfecs a prop de mar fins demà al migdia

A partir de diumenge començarà un nou període de calor més forta

Aquest matí el Meteocat ha apujat a perill alt els avisos per intensitat de pluja que hi ha actius per avui i demà fins al migdia. Es tracta d'avisos que afecten sobretot un grup de comarques pròximes a la costa, especialment el sector central entre la Selva i el Baix Penedès. Aquesta tarda els xàfecs sobretot són probables en comarques de Girona, però de nit i matinada el risc més alt de pluges intenses s'espera a la costa central.

El Servei Meteorològic de Catalunya avisa de la possibilitat que els ruixats deixin més de 20 l/m2 en trenta minuts. En molts casos seran probablement ruixats bastant locals i escassament acompanyats de llamps i trons. Demà a la tarda es podria escapar algun ruixat puntual al Pirineu oriental, però ja serien fenòmens molt aïllats. Protecció Civil ha activat la prealerta del pla Inuncat.

Fins a dos quarts de quatre de la tarda els ruixats ja han deixat 18 l/m2 a Llagostera, 2 a Santa Coloma de Farners i 2 també a Castell d'Aro. Divendres encara hi haurà intervals de núvols i temps una mica insegur a la meitat est, però el cap de setmana el sol predominarà de manera clara. Ni dissabte ni diumenge hi haurà tempestes de tarda al Pirineu. Les tronades podrien reaparèixer a la serralada de cara a dilluns.

Pel que fa a la temperatura, demà el termòmetre començarà a pujar a Ponent i al Pirineu, però es mantindrà a ratlla en moltes comarques de la costa i del prelitoral. La calor intensa tornarà de cara al cap de setmana, sobretot diumenge, que ja serà un dia en què la temperatura real –o la sensació tèrmica– es tornarà a enfilar fins als 35 graus en molts indrets. La setmana que ve la calor serà molt més difícil d'empassar: a partir de diumenge encadenarem tres o quatre dies de temperatures altes.

La tramuntana continuarà bufant al nord de la Costa Brava ben bé fins a l'inici del cap de setmana. Divendres, el vent fins i tot s'enfortirà i les ratxes superaran els 50 km/h en algunes platges al nord del cap de Begur. Aquesta tarda el mar estarà una mica més mogut que ahir. En general, fins al cap de setmana hi haurà àrees de maror i aniran apareixent algunes banderes grogues en diverses platges.