Tarda de xàfecs i tronades en algunes comarques

La variabilitat típica de primavera ens acompanyarà, pel cap baix, fins dimecres

Tenim un embossament d’aire fred en alçada a sobre nostre. Això afavoreix que les nuvolades puguin créixer amb força i descarregar xàfecs. Això mateix és el que ha passat aquesta matinada en alguns punts de l’illa de Mallorca. Les tronades que han afectat aquest sector han deixat 6 l/m2 a Pollença, 5 l/m2 a la ciutat de Palma i 2 l/m2 a Alaró, i fins i tot han anat acompanyades de calamarsa.

Així doncs, cal esperar un diumenge marcat per la variabilitat. Durant el matí hi haurà moltes estones de sol, però amb la presència d’intervals de núvols sobretot a les comarques de Lleida i Tarragona. A banda, a l’Aran la nuvolositat serà força abundant i caurà algun ruixat feble i intermitent fins ben bé l’hora de dinar.

A partir de migdia creixeran nuvolades a la meitat nord i est i a la resta de zones de muntanya. Al llarg de la tarda s’esperen xàfecs i algunes tronades concentrats a punts del Pirineu i el Prepirineu, a les comarques de Barcelona i a les de l’interior de Girona. Localment podran anar acompanyades de calamarsa o pedra i podran descarregar amb força. En aquest sentit, hi ha vigent un avís del Servei Meteorològic de Catalunya. De cara al vespre, els ruixats desapareixeran. La cota de neu se situarà entorn dels 1.300 metres.

A les Illes s'hi mantindrà el temps insegur durant bona part de la jornada, sobretot a Menorca i punts de Mallorca. Encara hi podria caure algun xàfec aïllat, en aquests sectors. A la resta dominarà el sol.

Al País Valencià la jornada serà força més tranquil·la. Dominarà l’ambient assolellat, però a partir de migdia aniran arribant bandes de núvols pel sud i l’oest fruit de l’acostament d’un front.

La temperatura màxima pujarà entre 1 i 3 graus, en conjunt. Molts valors a les comarques interiors se situaran entre els 13 i els 18 ºC, mentre que a prop de la costa i a les Terres de l’Ebre hi haurà registres de 16 a 21 ºC.

Durant la matinada i el matí de demà acabarà de creuar un front. Portarà molts núvols, però de pluja ben poca. A mesura que avancin les hores, les clarianes aniran guanyant terreny d’oest a est. Tot i això, durant la tarda creixeran nuvolades a zones de muntanya, sobretot al Pirineu, el Prepirineu, el prelitoral, els Ports i al sud del País Valencià que deixaran alguns xàfecs. Seran en forma de neu per sobre dels 1.700 metres.

La temperatura pujarà una mica més arreu. A causa del vent de garbí que bufarà amb cops de més de 40 km/h, a punts del litoral i del prelitoral central i sud, de les Terres de l’Ebre i de Ponent sovintejaran valors de 18 a 23 ºC durant les hores centrals del dia.

De cara al vespre i ja durant la nit de dilluns a dimarts, els ruixats podrien estendre’s i afectar qualsevol punt del Principat. Dimarts serà una jornada força variable, amb nous xàfecs de tarda al Pirineu i a la meitat est. Aquest temps insegur encara s’allargarà de cara a dimecres. A partir de llavors sembla que la probabilitat de ruixats anirà a la baixa. Tot plegat, amb una temperatura que, malgrat alguns alts i baixos, tendirà a pujar.