Méteo especial: últim dia de calor forta abans d'un canvi de temps

Dissabte serà el dia amb més ruixats i tempestes d'aquesta setmana

Aquest matí la inversió tèrmica ha tornat a ser protagonista. El dia ha començat amb 26 graus a Montserrat, mentre que en punts baixos del Bages de matinada la temperatura ha arribat a recular fins als 15. La nit ha estat també de molt mal dormir en alguns punts de la costa, al centre de Barcelona la mínima s'ha quedat en 24,9 graus, i en molts indrets s'ha situat al voltant dels 23.

Avui es tornarà a arribar puntualment als 40 graus en alguns indrets de Ponent. En general ja no se superaran els valors d'ahir, però la temperatura continuarà sent molt alta. A la costa la sensació de xafogor serà tan o més marcada que ahir. El Meteocat manté actiu l'avís per onada de calor, ja que avui el perill per temperatures altes encara es considera molt alt a Ponent i la Catalunya Central. Demà no cal esperar gaire canvi, tot i que en general el termòmetre recularà tímidament.

Avui la marinada no serà especialment destacable, fet que fa pensar que la bandera verda predominarà gairebé en totes les platges i que la situació marítima serà força tranquil·la. Demà a la tarda el vent de sud serà una mica més destacable, sobretot al nord de la Costa Brava, també bufarà moderat a la vall de l'Ebre.

Divendres el pas d'un front començarà a normalitzar la temperatura. Les màximes ja es quedaran fins a 5 graus per sota dels valors d'avui a Ponent, però la temperatura de sensació seguirà situant-se al voltant dels 35 graus a la costa. La refrescada es notarà de manera molt més evident entre dissabte i dilluns, dies en què la temperatura arribarà a baixar més de 10 graus en molts punts del Pirineu i el Pirineu, i fins a 15 graus a les cotes altes de la serralada. A prop de mar la temperatura també baixarà fins a cinc graus i la sensació tèrmica encara més.

Serà un període de tres dies d'ambient molt més agradable a l'espera que la calor torni a ser intensa a partir de dimarts que ve. Encara hi ha incertesa sobre la temperatura de la setmana que ve, però sembla clar que l'ambient fresc no s'allargarà. Cal veure en tot cas si entrarem en una fase de temperatures altes però normals, o si el termòmetre tornarà a disparar-se fins a valor extrems.

Avui els núvols seran escassos i demà tampoc hi haurà canvis en el temps. A la tarda creixeran nuvolades al Pirineu, però si arriba a caure algun xàfec seran fenòmens aïllats. El temps canviarà més clarament divendres amb el pas d'un front que provocarà un augment dels núvols en general, sobretot a partir del migdia. A la tarda el temps serà insegur a tot arreu, però només al voltant del Pirineu hi començaran a aparèixer xàfecs i tempestes destacables.

Si dissabte teniu algun esdeveniment programat a l'aire lliure, tingueu en compte que els ruixats i les tronades en aquest cas sí que s'estendran per moltes comarques, tant al Pirineu i el Prepirineu com en moltes comarques de Girona i Barcelona. A les comarques gironines és probable, a més a més, que hi hagi aiguats sobtats que puguin acumular molta aigua en poca estona.

Diumenge encara serà un dia variable i amb estones de cel mig tapat a l'est, però aquest tipus de temps no s'instal·larà. La setmana que ve la majoria de dies tornaran a ser de sol i ambient clarament d'estiu.