Inundacions i problemes de circulació a causa de les fortes tempestes

La pluja deixa 54 litres/m2 a Barcelona, el registre més abundant de la jornada

Al llarg de la tarda s'han reproduït ruixats i tempestes que han tornat a ser intensos al litoral i prelitoral de les comarques de Girona. Han causat alguns problemes de circulació a l'AP-7 a l'alçada d'Hostalric i la C-65 amb retencions entre Cassà de la Selva i Llagostera, però no tenim registrades incidències importants com si ha passat a Barcelona al migdia. Entre les quantitats més importants d'aquesta tarda, en destaquen (dades en litres/m2):

 • La Bisbal d'Empordà, 35
 • Fogars de la Selva, 30
 • Santuari del Far, 26
 • Tordera, 26
 • Monells, 23
 • Tavèrnoles, 22
 • Riudellots de la Selva, 20
 • Llagostera, 20

Durant el matí, a més, petites inundacions en comerços i baixos d'immobles, arbres caiguts i molts problemes de circulació. Aquests han estat els efectes de les tempestes que han arribat amb puntualitat aquest migdia al litoral i prelitoral de Barcelona. Des de les 13 h, els serveis d'emergències han rebut més de 400 trucades a causa dels estralls que han provocat les pluges, la majoria de les quals s'han fet des de les comarques del Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental.

L'acumulació de pluja més important s'ha detectat a Barcelona. L'Observatori Fabra ha recollit 47 litres per metre quadrat en tan sols 30 minuts. En la mateixa estona, l'observatori del port ha recollit 37 litres per metre quadrat. Aquests xàfecs han anat acompanyats per fortes ratxes de vent. A la Zona Universitària, per exemple, han arribat als 55 km/h. De fet, l'Ajuntament de Barcelona ha hagut d'activar el pla d'actuació d'emergència municipal per la incapacitat dels sistemes de drenatge per absorbir tota l'aigua que ha caigut. 

Això ha causat notables problemes al metro de Barcelona. A les estacions Sagrada Família o Plaça Espanya han patit filtracions d'aigua i inundacions de diversa magnitud, mentre que l'estació de Verdaguer (L4) ha estat desallotjada quan l'aigua ha entrat a les andanes. 

Els bombers han hagut d'intervenir en algunes inundacions i en retirar arbres caiguts a la via pública. Només a Barcelona, han fet unes 150 intervencions. 

A l'aeroport del Prat, s'han vist obligats a tancar la totalitat de les seves pistes degut a la tempesta durant més de 30 minuts i ara s'acumulen notables retards tant en els aterratges com en els enlairaments.

A les carreteres la situació s'ha complicat força i ha ocasionat retencions importants a l'AP-7, a la C-17 -que uneix Barcelona i Ripoll-, i també a la B-23, que enllaça Barcelona amb l'AP-7. La N-340 també ha estat tallada a Molins de Rei per les inundacions a la via. 

A la corona metropolitana també s'han detectat problemes. Els intensos aiguats han provocat esllavissades de terres en algunes carreteres, com a la C-532, a Sant Sadurní d'Anoia, la C-243a a Subirats i la BP-1103 a Marganell (Bages). A més, s'ha restringit el pas a diferents punts per la crescuda del riu Anoia a Gelida i Sant Llorenç d'Hortons. 

Segons el Meteocat, als observatoris de Caldes de Montbui i Viladecans s'ha recollit 43 i 32 litres, respectivament, mentre que a Molló-Fabert s'han acumulat 32 litres i a Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) s'ha arribat als 31 litres. Aquestes són algunes de les dades més significatives fins les 16h (dades en litres/m2):

 • Barcelona (Fabra), 54
 • Barcelona (Plaça Kennedy i a Les Corts), 50
 • Sant Feliu de Llobregat, 47
 • Caldes de Montbui, 45
 • L'Aeroport del Prat, 45
 • Barruera, 44
 • Viladecans, 44
 • Molló, 44
 • El Catllar, 41
 • Sant Sadurní d'Anoia, 41
 • Molins de Rei, 38
 • Vacarisses, 37
   

Previsió meteorològica

Aquesta nit hi ha hagut núvols en molts indrets i això ha provocat que el termòmetre no hagi baixat. Altre cop s'han repetit molts valors entre 22 i 24ºC de mínima en diferents llocs del litoral, però en el cas de Barcelona, s'ha tornat a donar una altre nit tòrrida -no s'ha baixat dels 25ºC- en molts barris. Amb la refrescada que esperem al llarg del vespre d'aquest dissabte, les pròximes nits es dormirà millor -especialment a l'interior- i durant el dia l'ambient serà molt més agradable.

El més destacable d'aquest dissabte seran les tempestes. Al llarg del matí, la nuvolositat abundant serà present en molts indrets del país i, abans del migdia, ja descarregaran els primers xàfecs a les comarques litorals i prelitorals de Barcelona i Tarragona. De fet, a primeres hores del matí, ja estan apareixent tempestes davant del mar, al voltant de la costa central. Tot i això, aquestes només són l'aperitiu del que tindrem aquesta tarda, però compte que ja descarreguen amb ràbia i ho poden seguir fent fins al migdia, en aquests sectors.

A primeres hores de la tarda, una bossa d'aire fred en altura provocarà que les nuvolades creixin amb força en més indrets i descarreguin tempestes fortes. Si al matí són més probables a les comarques de Tarragona i Barcelona, a la tarda seran més intenses i violentes a les comarques del nord de Barcelona i sud de Girona. Al Maresme, l Vallès Oriental i el Gironès és on esperem la màxima activitat tempestuosa. Molt de compte amb les rieres en aquests sectors. Si heu d'agafar el cotxe al llarg de la tarda, tingueu present que les tempestes poden ser fortes i poden deixar quantitats de precipitació significatives en poca estona (20 l/m2 en 30 min, tal com adverteix el Meteocat en aquestes comarques) i, fins i tot, no descartem que vagin acompanyades de fenòmens severs.

A últimes hores de la tarda, vespre i primeres hores de la nit, les tempestes podrien arribar al litoral i prelitoral de Barcelona i també podrien descarregar amb força fins al Garraf. Tot plegat, vindrà acompanyat d'un contundent descens de la temperatura, que es generalitzarà a tot el país diumenge. Ambient molt més confortable. 

De la jornada d'aquest dissabte, cal destacar també el vent. La tramuntana entrarà amb força a partir de migdia cap a l'Alt Empordà. També ho farà amb violència el mestral, cap a les terres de l'Ebre. Al llarg del vespre i durant la nit, es poden superar els 100 km/h. Situació perillosa d'incendis -ALFA 3- risc màxim per avui i demà a la vall de l'Ebre, on no s'espera que plogui.

Diumenge quedarà el cel mig ennuvolat al litoral i el prelitoral de Barcelona i Girona, i no són descartables algunes gotellades entre el Maresme, el Vallès, el Gironès i la Selva, però ja serien fenòmens molt més locals i inconnexes. La setmana vinent començarà amb sol i temperatures molt més confortables. Dimarts a la tarda arribarà un nou canvi de temps, que no deixarà tants xàfecs com avui però provocarà una nova davallada de les temperatures.