Méteo especial: ruixats i ambient molt fresc a partir de divendres

Aquest dijous encara predominarà el sol, però a partir del vespre augmentarà el risc de pluja

El vent de gregal s'està deixant sentir amb ganes aquest dimecres i fa que l'ambient hagi canviat completament en moltes comarques de Girona i de Barcelona. Al port de Mataró s'hi ha arribat a registrar un cop de vent de 69 km/h, a Blanes de 59, i al port de Barcelona el gregal ha arribat als 56 km/h. El vent provoca sensació de fred i ha frenat el termòmetre. Aquest migdia a la costa hi havia temperatures entre 2 i 5 graus més baixes que ahir.   

Demà començarà un canvi de temps destacable, però bona part del dia encara farà sol. El vent girarà de garbí, i això farà que la temperatura pugi al nord-est. Tot i que fa dies que anunciem un ambient més fresc, demà la temperatura es dispararà a les comarques de Girona. Els primers ruixats arribaran a partir del vespre per Ponent i també a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona.

Divendres a la matinada i al matí és quan plourà més i en més comarques. Probablement els ruixats seran força irregulars i no una pluja contínua, però sobretot en comarques de la meitat oest de Catalunya i al Pirineu és probable que s'acumulin més de 20 l/m2 en alguns indrets.

La incertesa sobre el temps del cap de setmana encara és força gran. Dissabte l'escenari més probable és el d'un dia amb més núvols que clarianes i encara amb ruixats intermitents i en alguns casos acompanyats de tempesta. Els ruixats sobretot se centrarien al Pirineu, Prepirineu i en moltes comarques de Barcelona i de Girona. Dissabte és quan la cota de neu baixarà més: al Pirineu hi arribarà a nevar puntualment per sota dels 1.500 metres, però la majoria de precipitacions dels dies vinents cauran amb una cota de neu poc per sota o poc per sobre dels 2.000 metres.

Diumenge és probable que hi hagi més estones de sol, però a la tarda encara hi haurà alguns xàfecs i tempestes al Pirineu, a la Catalunya Central i potser fins i tot en comarques costaneres i prelitorals. Encara és aviat per precisar-ho.

La baixada de la temperatura serà molt evident al Pirineu, al Prepirineu i a Ponent, i també notòria a la resta de comarques. Divendres gairebé enlloc es passarà dels 20 ºC, i dissabte i diumenge encara en molts indrets la temperatura no passarà d'aquest valor al migdia. En alguns llocs del vessant sud del Pirineu i al voltant del Montsec la baixada de la temperatura entre avui al migdia i divendres al migdia serà de gairebé 15 graus. Aquesta entrada d'aire més fred no s'acabarà en sec, però a partir de diumenge i al començament de la setmana que ve el termòmetre s'anirà normalitzant.