La méteo: primeres pluges i nevades del 2020

La cota de neu baixarà fins als 1.000 metres en un canvi de temps que serà curt

El pas d'un petit front ha fet que aquest matí la temperatura no fos tan baixa com ahir en general, s'han repetit les glaçades a les valls del Pirineu i en moltes altres zones enclotades, però les temperatures mínimes en molts casos han sigut un o dos graus més altes que els últims dies. Matí de tramuntana a l'Empordà. L'altiplà central és un dels únics llocs on el fred s'ha intensificat, aquest matí a Cervera s'ha baixat fins a -3 graus, la temperatura més baixa des del gener de l'any passat.

Al migdia avui farà sol en general i la boira afectarà menys comarques que els últims dies. Al Pirineu i a prop de la costa la temperatura continuarà sent alta, amb màximes ben a tocar dels 15 graus en molts casos.

Els mapes del temps dibuixen ja amb força certesa un canvi de temps que ens deixarà les primeres pluges i nevades d'aquest any. La borrasca ens afectarà entre dijous a última hora i divendres al migdia, amb precipitacions que podrien arribar a superar els 10 o 15 l/m2 al Pirineu, al Prepirineu, i també en força comarques centrals.

El front anirà acompanyat d'una entrada d'aire fred que farà baixar la cota de neu en picat. Les precipitacions cauran amb una cota de neu que segurament se situarà entre els 1.000 i els 1.300 metres. Al Pirineu hi podria nevar fins a cotes baixes, i no es descarta que fins i tot al Prepirineu hi arribi a haver emblanquinades fins al fons de les valls.

La borrasca passarà amb rapidesa. A partir de divendres a la tarda s'obriran clarianes i res fa pensar que el cap de setmana el temps continuï inestable. Més aviat serà el contrari, dissabte i diumenge el sol predominarà, en general.

El canvi de temps farà que entrin la tramuntana i el mestral. Entre divendres al vespre i dissabte al matí el vent bufarà amb cops de fins a 50 o 60 km/h a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. És molt probable que el canvi de temps aixequi la boira a Ponent. El cap de setmana començarà segurament amb sol també aquí, i tot i que més enllà no s'entreveuen altres canvis similars, sí que és possible que la setmana que ve la boira sigui més intermitent al pla de Lleida.

La borrasca canviarà clarament el panorama a les cotes altes del Pirineu, on el cap de setmana hi tornarà a fer fred i es trencarà la inversió tèrmica. A la resta, a partir de divendres notarem un ambient més hivernal al centre del dia, però en canvi de nit les glaçades podrien fins i tot disminuir. No hi ha cap indici de fredorada durant la setmana que ve, que és la dels barbuts, tradicionalment la més freda de l'any. Més aviat passarà al contrari, la temperatura podria tornar a pujar una mica.