Méteo especial: ruixats, tempestes i ambient molt fresc

El Meteocat ha activat un avís per possibles xàfecs forts que afecta 18 comarques

Els núvols van en augment. A partir del vespre els ruixats i les tempestes començaran a guanyar terreny i demà al matí plourà a tot arreu, i alguns ruixats seran fins i tot intensos i abundants. A primera hora de divendres els xàfecs més forts descarregaran en comarques centrals, i amb el pas del matí aniran avançant cap a les comarques de Girona. Tot i que les pluges més continuades duraran poc, el risc de xàfecs sobtats continuarà a la tarda i al vespre, sobretot en comarques centrals i del Pirineu.

El Meteocat té actiu un avís de perill per la possibilitat que alguns xàfecs puguin deixar més de 20 l/m2 en mitja hora en comarques de la costa, del prelitoral i de la Catalunya Central, des del Camp de Tarragona fins a l'Empordà, passant per Osona. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta també que en algun cas es podrien arribar a superar els 50 l/m2.

Dissabte i diumenge entrarà molt d'aire fred en altura, i això provocarà una situació de temps molt típic de maig, amb molts tipus de temps en un sol dia. Dissabte els ruixats de poca estona afectaran molts punts del Pirineu, però també moltes comarques de Girona i, amb menys grau, de Barcelona. Diumenge hi haurà més estones de sol, però també encara moltes tempestes a la tarda, fins i tot més extenses que les de dissabte. Tot i així, els ruixats es mouran menys un cop formats, de manera que seran una mica menys probables a prop de mar.

La baixada del termòmetre serà contundent al Pirineu i en moltes comarques interiors, on entre la temperatura d'ahir al migdia i la de demà al migdia hi haurà més de 10 graus de diferència. A prop de mar el canvi no es notarà tant. El cap de setmana la temperatura continuarà sent baixa per a l'època, i només a les Terres de l'Ebre i a la Costa Daurada l'entrada del mestral farà revifar el termòmetre.

Bona part de les nevades del cap de setmana cauran amb una cota de neu al voltant dels 2.000 metres, però la cota arribarà a baixar puntualment fins als 1.600. Per sobre dels 2.000 metres és probable que s'acumulin més de 10 o 15 cm de neu nova durant els pròxims dies.