Méteo especial: ruixats i tempestes abans d'un cap de setmana molt variable

Aquest dissabte començarà encara amb ambient d'hivern i vent moderat

Tarda de ruixats i tempestes que aniran a més amb el pas de les hores. Avançaran d'oest a est i seran especialment abundants i extenses al vespre i primeres hores de la nit. Alguns dels ruixats seran intensos i aniran acompanyats de tempesta, sobretot al Prepirineu, em comarques de Ponent i a la Catalunya Central.

En general les pluges deixaran entre 5 i 10 l/m2, però allà on hi hagi xàfecs intensos els registres seran més importants. També al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu la borrasca deixarà més aigua i neu que a la resta. La cota de neu es mourà en general entre els 1.100 i els 1.400 metres durant la nit. Durant el cap de setmana variarà poc.

Durant el matí els ruixats ja han anat apareixent amb comptagotes, sobretot en algunes comarques centrals. D'entre les pluges més abundants fins a les cinc de la tarda en destaquem (en l/m2):

  • Sant Celoni, 11
  • Pujalt, 8
  • Manlleu, 6
  • Molins de Rei, 6
  • Sant Boi de Llobregat, 5
  • Cardedeu, 5
  • Solsona, 3
  • Cervera, 2

Els xàfecs més continuats i generals no passaran de la nit, però el cap de setmana el temps encara serà molt variable i amb alguns ruixats sobtats. Els xàfecs curts afectaran sobretot punts del Pirineu i Prepirineu, però també sectors de la Catalunya Central o del prelitoral. Diumenge quedaran més restringits al Pirineu i a les comarques de Girona. Aquest temps insegur no evitarà que les clarianes predominin en molts moments, sobretot diumenge.

Aquest matí s'ha baixat fins als 0º a Vic, Girona i Olot, i fins als -9º a la Tosa d'Alt. No són temperatures extraordinàries per a l'època, però sí poc habituals. Avui l'augment dels núvols i el vent moderat que bufarà en moltes comarques faran que la sensació de fred continuï sent alta per a l'època, sobretot a la tarda. El cap de setmana començarà amb força mala mar.

La temperatura es mantindrà baixa per a l'època, i no hi haurà grans canvis entre l'ambient d'avui i el de demà. Diumenge començarà a pujar una mica el termòmetre. La setmana que ve serà més primaveral pel que fa a temperatura. La inestabilitat no desapareixerà i els ruixats de tarda tornaran a aparèixer en moltes comarques entre dimarts i, sobretot, dimecres.