Últim canvi de temps abans d'una pila de dies de bonança

Al vespre s'escaparan xàfecs locals al nord-est. L'ambient serà força més càlid avui que demà

La pluja dels últims dies ha contribuït a fer que aquesta matinada tornessin a proliferar els bancs de boira a les valls i fondalades de l'interior del país. Ho han fet sobretot en punts de la Catalunya Central, a la plana de Vic, sectors de Ponent i en algunes valls del Prepirineu.

Les temperatures mínimes avui han tornat a enregistrar valors relativament suaus per a les dates. A la Pica d'Estats, a 3.142 metres, el termòmetre ha baixat fins a 1,7 ºC, a les valls pirinenques s'ha mogut entre 5 i 9 ºC, a l'interior a l'entorn de 10 ºC i arran de mar entre 15 i 18 ºC.

El dia s'ha llevat amb el cel força clar en general, però la previsió indica que els núvols prims augmentaran gradualment amb el pas de les hores a causa de l'arribada d'un front fred. La tarda s'entreveu més ennuvolada en conjunt, sobretot al nord-est i al Pirineu.

El front d'aquest dissabte no té res a veure amb el d'ara fa tres dies pel que fa a la seva activitat, però en tindrà prou per deixar alguns plugims a partir de la tarda al Pirineu. De cara al vespre també deixarà ruixats més intensos, però d'extensió reduïda, cap al Ripollès, la Garrotxa, el nord d'Osona i, sobretot, a última hora, entre de la costa central i el nord de la Costa Daurada.

Els xàfecs del litoral es podrien estancar entre aquest entorn i el nord de les Illes fins a la matinada.

Al vespre també es començarà a fer notar el mestral i la tramuntana als dos extrems del país.

Demà el front ja serà història, i només s'espera que pugui ploure fins al migdia entre Mallorca i les Pitiüses. No es descarten, també, plugims o algun floc de neu a cotes altes de la cara nord del Pirineu. A la tarda no és impossible que es formi algun xàfec aïllat a l'entorn de les Guilleries o el Montseny.

El vent de mestral i la tramuntana continuaran manxant amb una certa energia demà i s'encarregaran de fer recular la temperatura. Tot i la presència de moltes més estones de sol, farà més fresca.

Al migdia el termòmetre recularà entre tres i cinc graus respecte a la temperatura d'avui i només assolirà els 20 ºC al litoral, en punts de la vall de l'Ebre i, sobretot, al litoral i el prelitoral valencià, on el vent arribarà més reescalfat.

L'ambient de tardor tampoc s'instal·larà, aquesta vegada. La setmana vinent començarà encara amb fresca i restes de tramuntana, però l'arribada de l'anticicló afavorirà dies de sol, inversió tèrmica i boires matinals terra endins, amb migdies més propis de setembre que no pas de finals d'octubre pel que fa al termòmetre.