La méteo en 1 minut: ruixats localment forts i temperatures més baixes

Aquesta tarda els xàfecs i tronades afectaran sobretot les comarques de Girona i de Barcelona

Dijous de temps més variable i insegur. Avui descarregaran ruixats irregulars en diverses comarques de l'est que podrien ser localment forts. Aquest matí el Servei Meteorològic de Catalunya ha actualitzat l'avís per intensitat de pluja de cara a aquest dijous que ja es va emetre ahir, i ara el perill s'ha apujat a "alt" (grau 3 sobre 6) en dues comarques: el Garraf i el Baix Llobregat. L'avís, però, afecta un grup de comarques de la meitat molt més ampli que va des del Tarragonès fins a la Garrotxa.

Aquest matí ja han començat a descarregar alguns ruixats sobtats entre la Selva i el Vallès Oriental, però serà a la tarda i vespre quan sobretot les nuvolades descarregaran xàfecs sobtats i irregulars que podrien ser localment forts. Els ruixats afectaran un grup de comarques entre la Garrotxa o el Gironès fins a la costa central. És possible que alguns vagin acompanyats de tempesta i descarreguin 20 o 30 l/m2 en poca estona.

Un altre ingredient a destacar del dia serà el fort vent de tramuntana que bufarà a l'Empordà. Les ventades puntualment arribaran a superar els 70 o 80 km/h i provocaran una situació marítima complicada al nord de la Costa Brava. La tramuntana anirà a la baixa a partir de demà a mig matí. A les Terres de l'Ebre avui també hi haurà alguns cops de vent de més de 50 km/h.

Aquest canvi de masses d'aire farà que la sensació tèrmica baixi els dies vinents. El cap de setmana l'ambient de final d'estiu es farà més evident que els últims dies, amb temperatures entre 3 i 5 graus més baixes en general. De nit es baixarà puntualment dels 10 graus en punts de la Catalunya Central i en fondalades prelitorals, i les nits tropicals quedaran esborrades a la costa. La tardor traurà el cap per primera vegada, aquest any un parell de setmanes abans del que sol fer-ho habitualment.

Fa alguns anys aquest canvi hauria suposat el cop definitiu a l'estiu, però el canvi climàtic ens ha acostumat a temperatures amb regust d'estiu fins i tot el mes d'octubre. Al voltant de l'11 de setembre és probable que una nova entrada d'aire fresc mantingui les temperatures baixes per a l'època, però en canvi hi ha indicis que el cap de setmana del 14 i el 15 de setembre podria ser força més estiuenc.

Pel què fa a l'estat del cel, demà encara hi haurà estones de cel mig ennuvolat al voltant del Montseny i en comarques com la Selva, el Maresme i Osona, però en general farà més sol i ja no es repetiran els xàfecs. El cap de setmana també s'entreveu amb més sol que núvols i poc risc de xàfecs fins i tot al Pirineu.

El temps podria ser més insegur entre diumenge a la tarda i dilluns, especialment altre cop en comarques de Girona i de Barcelona. Probablement no hi haurà una tongada de ruixats relativament extensa com la d'avui, però sí que s'escaparan alguns ruixats puntuals entre la costa central i fins a comarques com la Garrotxa i Osona. Aquest risc de ruixats podria continuar dimarts, però en canvi amb els mapes d'avui s'entreveu menys probable que els ruixats apareguin durant la Diada.