La méteo en 1 minut: dijous de tempestes, divendres amb més clarianes

La jornada de divendres començarà amb núvols força abundants sobretot a la meitat sud del país, on de matinada encara hi haurà xàfecs

La xafogor del litoral té les hores comptades. Avui arriba el canvi de temps que obrirà les portes al vent de tramuntana a l'Empordà i a l'arribada d'una massa d'aire més fresca que farà baixar la temperatura arreu.

Ja durant el matí s'esperen ruixats dispersos que poden afectar qualsevol punt del país. Tot i així, serà a partir de migdia quan les nuvolades creixeran amb força i podran descarregar xàfecs localment forts, que fins i tot podran anar acompanyats de pedra i ratxes fortes de vent. En aquest sentit, hi ha vigent un avís del Servei Meteorològic de Catalunya.

Les tempestes més importants començaran a primera hora de la tarda al Prepirineu oriental, al nord de la Catalunya Central i al voltant del massís dels Ports. Amb el pas de les hores es desplaçaran cap a l'est i el sud fins a afectar bona part de les comarques de Girona, les comarques de Barcelona i les del nord de Tarragona. De cara a la nit, els ruixats quedaran concentrats a la meitat sud del litoral i prelitoral. On les grans tronades semblen menys probables és al pla de Lleida. De matinada també arribaran xàfecs a les comarques de València i a les Illes Balears.

Demà serà una jornada amb més clarianes a la meitat nord del país, però encara amb força núvols a la resta de zones. Fins i tot encara s'escaparan alguns ruixats al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre fins a les primeres hores del matí. Durant la tarda creixeran nuvolades al Pirineu i a l'interior del quadrant nord-est que deixaran algun ruixat local. Al sud de les Illes i al sector central del País Valencià els xàfecs s'allargaran durant tota la jornada.

Amb tot, el que més s'agrairà és el descens de la temperatura. Ja es notarà aquest vespre i sobretot de cara a la nit i la matinada. La mínima se situarà entre 9 i 14 ºC al Pirineu, entre 14 i 19 ºC a bona part de l'interior i entre 18 i 23 ºC al litoral.

La màxima de demà també serà més baixa. Si avui encara es poden assolir 33 o 34 ºC de manera puntual a Ponent, demà seran pocs els indrets que arribin a 30 o 32 ºC. A la majoria de comarques les màximes oscil·laran entre 24 i 29 ºC, mentre que al pla de Bages i a les comarques del pla de Lleida es mouran entre 27 i 32 ºC.

El cap de setmana sembla que serà força tranquil, aprofitable per gaudir de l'aire lliure. Dissabte només hi haurà algun ruixat de tarda local en punts del Pirineu. Diumenge, sobretot durant la segona meitat del dia, la nuvolositat anirà en augment, però no serà fins ben entrat el vespre quan podrien aparèixer els primers ruixats a l'oest del país. Entre diumenge i dilluns podríem tornar a tenir una tongada de xàfecs.

Més continguts de